Wskazówki
30 minut 20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
37 kcal \ B-1 g \ W-5 g \ T-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
- Daktyle – 90 g (2 garści)
- Wiórki kokosowe – 12 g (2 łyżki)
- Migdały – 30 g (2 łyżki)
- Orzechy laskowe – 30 g (2 łyżki)
Przygotowanie
Orzechy, migdały i wiórki kokosowe zmiksować w robocie kuchennym na drobną mąkę, a następnie przełożyć do miski. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie odsączyć, przełożyć do misy blendera i zmiksować. Dodać kakao i rozdrobnione orzechy oraz wiórki. Wszystko razem miksować (aż powstanie spójna masa), uformować kulki i wyłożyć np. w plastikowym pudełku wyłożonym papierem do pieczenia. Przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pudełku.
Wypróbowałam przepis i kulki wyszły super, ale uzyskałam jedynie 9 sztuk a w przepisie jest informacja o 20 porcjach
Ilość kulek zależy od ich wielkości 😉