Kokosowy pudding z chia

Kokosowy pudding z chia

Nasiona chia, mleko i miód dobrze wymieszać (najlepiej przełożyć do słoika i porządnie potrząsnąć), przełożyć do naczyń i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub całą noc). Przystroić owocami.

Cytrynowo-malinowe żelki

Cytrynowo-malinowe żelki

Sok z cytryny i maliny umieścić w misie blendera i miksować na wysokich obrotach. Masę przelać do rondla. Dodać miód i żelatynę – wymieszać. Powinna powstać gęsta papka. Pod rondlem włączyć gaz (delikatny płomień) i podgrzewać miksując przez 3-5 minut.

Najlepsze bezglutenowe brownie z malinami

Najlepsze bezglutenowe brownie z malinami

Maliny i miód wrzucić do rondelka i dusić na małym ogniu (aż powstanie gęsty sos). Można później przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę. Rozpuścić olej kokosowy z czekoladą.

Pralinki orzechowe

Pralinki orzechowe

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Migdały, mieszankę orzechów, siemię lniane i wiórki kokosowe blendujemy (odkładamy część do obtoczenia pralinek). Dodajemy olej kokosowy i odsączone daktyle. Wszystko razem miksujemy – tak by powstała spójna masa.

Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i gotować do miękkości. Daktyle posiekać i zalać 1/2 szklanki wody. Zmiksować na pastę (razem z wodą). Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki.

Batoniki energetyczne orzechowo-migdałowo-śliwkowe

Batoniki energetyczne orzechowo-migdałowo-śliwkowe

Orzechy, migdały i siemię lniane zmiksować w robocie kuchennym na drobną mąkę, a następnie przełożyć do miski. Daktyle i śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie odsączyć, przełożyć do misy blendera i zmiksować. Dodać kakao i rozdrobnione orzechy.