Wskazówki
60 minut 12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
307 kcal \ B-6 g \ W-10 g \ T-27 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Miód – 24 g (2 łyżeczki)
- Maliny – 120 g (1 szklanka)
- Żółtko – 60 g (3 sztuki)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
- Olej kokosowy – 15 g (1 łyżeczka)
- Kakao niesłodzone – 30 g (3 łyżki)
- Wiórki kokosowe – 360 g (4 szklanki)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Maliny i miód wrzucić do rondelka i dusić na małym ogniu (aż powstanie gęsty sos). Można później przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę. Rozpuścić olej kokosowy z czekoladą. W dużej misce połączyć mąkę, jaja, żółtka, kakao, masę czekoladową, sól i miód (wymieszać ręką tak, by powstała spójna masa). Blaszkę wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Wyrównać ręką (ugnieść) i na wierzchu ułożyć maliny. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Wystudzić!
Jakiej blaszki użyć?
Mała tortownica będzie ok 😉