Wskazówki
60 minut 16 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
100 kcal \ B-2 g \ W-5 g \ T-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Olej kokosowy – 45 g (3 łyżeczki)
- Daktyle – 45 g (1 garść)
- Kakao niesłodzone – 10 g (2 łyżeczki)
- Sezam – 10 g (1 łyżka)
- Wiórki kokosowe – 12 g (2 łyżki)
- Siemię lniane – 10 g (1 łyżka)
- Orzechy laskowe – 30 g (2 łyżki)
- Orzechy pecan – 15 g (1 łyżka)
- Migdały – 30 g (2 łyżki)
- Nerkowce – 35 g (1 garść)
- Orzechy włoskie – 30 g (1 łyżka)
Przygotowanie
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Migdały, mieszankę orzechów, siemię lniane i wiórki kokosowe blendujemy (odkładamy część do obtoczenia pralinek). Dodajemy olej kokosowy i odsączone daktyle. Wszystko razem miksujemy – tak by powstała spójna masa. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao, sezamie oraz mielonych orzechach.