Cytrynowo-malinowe żelki

5/5 - (Ocen: 1)
Cytrynowo-malinowe żelki

Wskazówki

120 minut  24 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
17 kcal \ B-1 g \ W-4 g \ T-0 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Żelatyna – 24 g (6 łyżeczek)
  • Miód – 75 g (3 łyżki)
  • Maliny – 120 g (1 szklanka)
  • Sok z cytryny – 165 g (3/4 szklanki)

Przygotowanie

Sok z cytryny i maliny umieścić w misie blendera i miksować na wysokich obrotach. Masę przelać do rondla. Dodać miód i żelatynę – wymieszać. Powinna powstać gęsta papka. Pod rondlem włączyć gaz (delikatny płomień) i podgrzewać miksując przez 3-5 minut. Zdjąć z ognia. Masę przelać do formy silikonowej na czekoladki. Włożyć do lodówki na co najmniej 1h.

* Żelatyna koniecznie dobrej jakości (najlepiej grass fed) 🙂 Można wymienić ją na agar.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Cytrynowo-malinowe żelki”

Dodaj komentarz