Wskazówki
120 minut 24 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
17 kcal \ B-1 g \ W-4 g \ T-0 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Żelatyna – 24 g (6 łyżeczek)
- Miód – 75 g (3 łyżki)
- Maliny – 120 g (1 szklanka)
- Sok z cytryny – 165 g (3/4 szklanki)
Przygotowanie
Sok z cytryny i maliny umieścić w misie blendera i miksować na wysokich obrotach. Masę przelać do rondla. Dodać miód i żelatynę – wymieszać. Powinna powstać gęsta papka. Pod rondlem włączyć gaz (delikatny płomień) i podgrzewać miksując przez 3-5 minut. Zdjąć z ognia. Masę przelać do formy silikonowej na czekoladki. Włożyć do lodówki na co najmniej 1h.
* Żelatyna koniecznie dobrej jakości (najlepiej grass fed) 🙂 Można wymienić ją na agar.
agar w takich samych proporcjach jak zelatyna? 🙂
tak 😉