
Wskazówki
30 minut 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
108 kcal \ B-2 g \ W-16 g \ T-5 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Siemię lniane – 20 g (2 łyżki)
- Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
- Daktyle – 90 g (2 garści)
- Śliwki suszone – 130 g (1 szklanka)
- Migdały – 30 g (2 łyżki)
- Orzechy laskowe – 60 g (4 łyżki)
Przygotowanie
Orzechy, migdały i siemię lniane zmiksować w robocie kuchennym na drobną mąkę, a następnie przełożyć do miski. Daktyle i śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie odsączyć, przełożyć do misy blendera i zmiksować. Dodać kakao i rozdrobnione orzechy. Wszystko razem miksować (aż powstanie spójna masa), uformować kulki i wyłożyć np. w plastikowym pudełku wyłożonym papierem do pieczenia. Przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pudełku.