Owsiane batoniki energetyczne

Oceń
Owsiane batoniki energetyczne

Wskazówki

60 minut  20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
170 kcal \ B-4 g \ W-18 g \ T-9 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Żurawina suszona – 24 g (2 łyżki)
  • Morele suszone – 50 g (5 sztuk)
  • Śliwki suszone – 45 g (6 sztuk)
  • Jagody goji – 16 g (2 łyżki)
  • Daktyle – 45 g (1 garść)
  • Białko jaja – 70 g (2 sztuki)
  • Miód – 50 g (2 łyżki)
  • Olej kokosowy – 60 g (2 łyżki)
  • Migdały – 15 g (1 łyżka)
  • Orzechy laskowe – 30 g (2 łyżki)
  • Sezam – 5 g (1 łyżeczka)
  • Płatki owsiane – 220 g (2 szklanki)
  • Wiórki kokosowe – 45 g (1/2 szklanki)
  • Słonecznik łuskany – 20 g (2 łyżki)
  • Siemię lniane – 10 g (1 łyżka)
  • Orzechy włoskie – 30 g (2 łyżki)
  • Pestki dyni – 20 g (2 łyżki)
  • Mąka pełnoziarnista – 65 g (1/2 szklanki)

Przygotowanie

Olej kokosowy podgrzewamy (tak by stał się płynny) i łączymy z miodem oraz wodą. Białko ubijamy na sztywną pianę. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce, dodajemy mieszankę oleju, miodu i wody. Ponownie mieszamy i dodajemy ubite białko. Całość łączymy w jednorodną masę i wykładamy na niewielką blaszkę (30×40) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 20-25 min.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

2 komentarze do “Owsiane batoniki energetyczne”

Dodaj komentarz