Wskazówki
60 minut 20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
170 kcal \ B-4 g \ W-18 g \ T-9 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Żurawina suszona – 24 g (2 łyżki)
- Morele suszone – 50 g (5 sztuk)
- Śliwki suszone – 45 g (6 sztuk)
- Jagody goji – 16 g (2 łyżki)
- Daktyle – 45 g (1 garść)
- Białko jaja – 70 g (2 sztuki)
- Miód – 50 g (2 łyżki)
- Olej kokosowy – 60 g (2 łyżki)
- Migdały – 15 g (1 łyżka)
- Orzechy laskowe – 30 g (2 łyżki)
- Sezam – 5 g (1 łyżeczka)
- Płatki owsiane – 220 g (2 szklanki)
- Wiórki kokosowe – 45 g (1/2 szklanki)
- Słonecznik łuskany – 20 g (2 łyżki)
- Siemię lniane – 10 g (1 łyżka)
- Orzechy włoskie – 30 g (2 łyżki)
- Pestki dyni – 20 g (2 łyżki)
- Mąka pełnoziarnista – 65 g (1/2 szklanki)
Przygotowanie
Olej kokosowy podgrzewamy (tak by stał się płynny) i łączymy z miodem oraz wodą. Białko ubijamy na sztywną pianę. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce, dodajemy mieszankę oleju, miodu i wody. Ponownie mieszamy i dodajemy ubite białko. Całość łączymy w jednorodną masę i wykładamy na niewielką blaszkę (30×40) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 20-25 min.
Olej łączymy z miodem i wodą. A ile tej wody?
6-8 łyżek 😉