
Wskazówki
30 minut
20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 146 kcal \ B-4 g \ T-9 g \ W-11 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g ciastek: 504 kcal \ B-15 g \ T-32 g \ W-37 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Cukier puder – 3/4 szklanki (100 g)
- Migdały, mielone – 3/4 opakowania (150 g)
- Mąka pszenna – 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- Sól – 1 szczypta
- Masa marcepanowa – 1 opakowanie (200 g)
- Ekstrakt z migdałów – 2 łyżeczki (10 g)
- Migdały, płatki – 8 łyżek (80 g)
- Woda – 2 łyżeczki (6 g)
Przygotowanie
Składniki połącz dokładnie przy pomocy dłoni. Zwilż ręce i przygotuj kulki o średnicy około 2 cm. Obtocz je w płatkach i piecz w 170C przez ok 15 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Gwarantuję Ci, że ciasteczka migdałowe to jedne z najlepszych ciasteczek jakie kiedykolwiek spróbujesz. Są lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się jako ciasteczka świąteczne.