Domowy budyń czekoladowy
Do garnuszka wsypać skrobię, kakao, dodać syrop klonowy i mleko. Wymieszać dokładnie, zagotować (cały czas mieszając). Gdy zgęstnieje przelać do miseczek. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Do garnuszka wsypać skrobię, kakao, dodać syrop klonowy i mleko. Wymieszać dokładnie, zagotować (cały czas mieszając). Gdy zgęstnieje przelać do miseczek. Podawać z ulubionymi dodatkami.
W miseczce mieszamy wodę i żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy erytrol (lub inne słodzidło), wanilię i lekko podgrzewamy (nie może się zagotować, ale musi być temu bliskie
Z drożdży, 2 łyżek mąki i 220ml ciepłej wody przygotować zaczyn. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zacznie pracować. W misce wymieszać resztę mąki, sól, starty na tarce czosnek, resztę wody i oliwę.
Sałatka z kurczakiem i dressingiem musztardowo-miodowym to jedna z moich ulubionych sałatek. Wszystkie składniki fantastycznie się ze sobą komponują. Sałatka nadaje się jako posiłek do pracy, kolacja lub nawet śniadanie.
Pierś z kurczaka zamarynować w ziołach, pokroić w kostkę i dusić na patelni bez dodatku tłuszczu. Sałatę i szpinak opłukać, podrzeć na kawałki, pomidorki poprzekrajać, pomidory suszone i cebulę pokroić w kostkę.
Kurczaka umyć, pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą przygotowaną z pasty tamaryndowej (lub 2 łyżek soku z limonki), sosu sojowego, syropu klonowego (można wymienić na miód), octu ryżowego, startego na tarce czosnku i imbiru oraz chili.