Wskazówki
130 minut 1 duża blacha
Wartość odżywcza całości:
2800 kcal \ B-70 g \ W-430 g \ T-87 g \ BŁ-16 g
Składniki
- Mąka pszenna – 600g
- Świeże drożdże – 25g
- Ciepła woda – 350ml
- Oliwa – 80ml
- Sól – 1 płaska łyżka
- Czosnek – 1 ząbek
- Pomidorki koktajlowe – 250g
- Cebula czerwona – 50g
- Oliwa – 2 łyżki
- Oliwki zielone i czarne – po 1 garści
- Świeży rozmaryn – kilka gałązek
- Ser np. grana padano – 2 łyżki
- Sól gruboziarnista – szczypta
Przygotowanie
Z drożdży, 2 łyżek mąki i 220ml ciepłej wody przygotować zaczyn. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zacznie pracować. W misce wymieszać resztę mąki, sól, starty na tarce czosnek, resztę wody i oliwę. Dodać zaczyn i wyrobić ciasto – powinno wyjść elastyczne i lekko klejące. Z początku zagniatałam ręcznie, a później użyłam zwykły mikser z hakami. Ciasto i miskę w której się znajduje posmarować delikatnie oliwą. Przykryć ręczniczkiem i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce bez przeciągów (najlepiej do nienagrzanego piekarnika). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować oliwą. Ciasto wyłożyć na blachę*, rozciągnąć po całości posmarować oliwą i powciskać dodatki. Odstawić na czas nagrzewania się piekarnika. Oprószyć solą. Piec w 220C przez 20-25 minut (opcja góra dół).
* przepis jest na dużą blachę z piekarnika. Swoje ciasto podzieliłam na 2 części i jedną upiekłam w mniejszej blaszce (dzięki czemu wyrosło wyższe), a drugą na blaszce z piekarnika (rozciągnęłam po całości, dzięki czemu wyszło cieńsze).
A mogą być suche drożdże?
Tak, jak najbardziej 🙂 5-7g