Focaccia

5/5 - (Ocen: 2)
Focaccia

Wskazówki

130 minut  1 duża blacha
Wartość odżywcza całości:
2800 kcal \ B-70 g \ W-430 g \ T-87 g \ BŁ-16 g

Składniki

  • Mąka pszenna – 600g
  • Świeże drożdże – 25g
  • Ciepła woda – 350ml
  • Oliwa – 80ml
  • Sól – 1 płaska łyżka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Pomidorki koktajlowe – 250g
  • Cebula czerwona – 50g
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Oliwki zielone i czarne – po 1 garści
  • Świeży rozmaryn – kilka gałązek
  • Ser np. grana padano – 2 łyżki
  • Sól gruboziarnista – szczypta

Przygotowanie

Z drożdży, 2 łyżek mąki i 220ml ciepłej wody przygotować zaczyn. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zacznie pracować. W misce wymieszać resztę mąki, sól, starty na tarce czosnek, resztę wody i oliwę. Dodać zaczyn i wyrobić ciasto – powinno wyjść elastyczne i lekko klejące. Z początku zagniatałam ręcznie, a później użyłam zwykły mikser z hakami. Ciasto i miskę w której się znajduje posmarować delikatnie oliwą. Przykryć ręczniczkiem i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce bez przeciągów (najlepiej do nienagrzanego piekarnika). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować oliwą. Ciasto wyłożyć na blachę*, rozciągnąć po całości posmarować oliwą i powciskać dodatki. Odstawić na czas nagrzewania się piekarnika. Oprószyć solą. Piec w 220C przez 20-25 minut (opcja góra dół).

* przepis jest na dużą blachę z piekarnika. Swoje ciasto podzieliłam na 2 części i jedną upiekłam w mniejszej blaszce (dzięki czemu wyrosło wyższe), a drugą na blaszce z piekarnika (rozciągnęłam po całości, dzięki czemu wyszło cieńsze).

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

2 komentarze do “Focaccia”

Dodaj komentarz