Panna Cotta z mleka kokosowego

3.7/5 - (Ocen: 52)
Panna Cotta z mleka kokosowego

Wskazówki

180 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
217 kcal \ B-5,5 g \ W-18 g \ T-18 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mleko kokosowe (używam Real Thai) – 400 ml
  • Żelatyna – 2 płaskie łyżki
  • Zimna woda – 50 ml
  • Erytrol – 3 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy lub prawdziwa wanilia – kilka kropli
  • Truskawki i miód

Przygotowanie

W miseczce mieszamy wodę i żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy erytrol (lub inne słodzidło), wanilię i lekko podgrzewamy (nie może się zagotować, ale musi być temu bliskie 😁 mam nadzieję, że wiecie o co chodzi). Ściągamy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści. Całość przelewamy do naczynek (mam plastikowe foremki, ale zwykle kokilki też się nadają). Odstawiamy do przestudzenia, a następnie chowamy do lodówki na przynajmniej 3h, a najlepiej na całą noc. Gdy masa stężeje, foremki na moment wstawiamy do gorącej wody – dzięki temu łatwiej będzie je wyjąć. Podajemy z musem (truskawki blendujemy z odrobiną miodu lub innego słodzidła).

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 52)

Dodaj komentarz