Wskazówki
180 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
217 kcal \ B-5,5 g \ W-18 g \ T-18 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mleko kokosowe (używam Real Thai) – 400 ml
- Żelatyna – 2 płaskie łyżki
- Zimna woda – 50 ml
- Erytrol – 3 łyżki
- Ekstrakt waniliowy lub prawdziwa wanilia – kilka kropli
- Truskawki i miód
Przygotowanie
W miseczce mieszamy wodę i żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy erytrol (lub inne słodzidło), wanilię i lekko podgrzewamy (nie może się zagotować, ale musi być temu bliskie 😁 mam nadzieję, że wiecie o co chodzi). Ściągamy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści. Całość przelewamy do naczynek (mam plastikowe foremki, ale zwykle kokilki też się nadają). Odstawiamy do przestudzenia, a następnie chowamy do lodówki na przynajmniej 3h, a najlepiej na całą noc. Gdy masa stężeje, foremki na moment wstawiamy do gorącej wody – dzięki temu łatwiej będzie je wyjąć. Podajemy z musem (truskawki blendujemy z odrobiną miodu lub innego słodzidła).