Szaszłyki z krewetkami i ananasem
Krewetki oczyścić i włożyć do miski. Dodać oliwę, sok z limonki, syrop z agawy lub miód, starty na tarce czosnek, łyżkę posiekanej kolendry, sól, pieprz, paprykę słodką i płatki chili. Odstawić na 30 minut.
Krewetki oczyścić i włożyć do miski. Dodać oliwę, sok z limonki, syrop z agawy lub miód, starty na tarce czosnek, łyżkę posiekanej kolendry, sól, pieprz, paprykę słodką i płatki chili. Odstawić na 30 minut.
Zupa tajska z kurczakiem i papryką to jedno z bardziej aromatycznych dań. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i smakuje każdemu 🙂
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z oliwą (lub olejem), tymiankiem, rozmarynem i słodką papryką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w 200C.
Krewetki oczyścić, podsmażyć na maśle klarowanym i oliwie. W międzyczasie dorzucić kawałki czosnku. Doprawić pieprzem i płatkami chili.
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać oliwę, sodę i przyprawy.
Krewetki oczyścić, podsmażyć na maśle klarowanym i oliwie. W międzyczasie dorzucić kawałki czosnku. Doprawić pieprzem i płatkami chili.