Wskazówki
25 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
270 kcal \ B-26 g \ W-3 g \ T-12x g \ BŁ-4 g
Składniki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 2 sztuki (400g)
- Sałata rzymska – 300g (1 sztuka)
- Szpinak – 100g (4 garście)
- Pomidorki koktajlowe – 300g
- Suszone pomidory w oliwie – 52g (6 plastrów)
- Cebula czerwona – 60g (1/2 sztuki)
- Oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
- Oliwki czarne – 12 sztuk
- Dynia, pestki – 20g (2 łyżki)
- Bazylia suszona – 1/2 łyżeczki
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka zamarynować w ziołach, pokroić w kostkę i dusić na patelni bez dodatku tłuszczu. Sałatę i szpinak opłukać, podrzeć na kawałki, pomidorki poprzekrajać, pomidory suszone i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Posypać podprażonymi na patelni pestkami dyni.