Sałatka z kurczakiem i dressingiem musztardowo-miodowym

3.5/5 - (30 votes)
Sałatka z kurczakiem i dressingiem musztardowo-miodowym

Wskazówki

25 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
407 kcal \ B-28 g \ W-24 g \ T-21 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Filet z piersi kurczaka – 200g (1 pojedynczy)
  • Rukola – 80g (4 garście)
  • Pomidorki koktajlowe – 200g
  • Awokado – 120g (1 sztuka)
  • Kukurydza konserwowa – 60g (4 łyżki)
  • Cebula czerwona – 40g (1/2 sztuki)
  • Zielony ogórek – 90g (1/2 sztuki)
  • Musztarda francuska – 10g (1 płaska łyżka)
  • Sok z cytryny – 10g (1 łyżka)
  • Miód lub syrop z agawy – 20g (1 łyżka)
  • Oliwa – 20g (2 łyżki)
  • Pestki dyni – 10g (1 łyżka)
  • Nasiona słonecznika – 10g (1 łyżka)
  • Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

Filet z kurczaka doprawić dowolnie (użyłam curry i paprykę słodką) i zgrillować na patelni (lub upiec w piekarniku). Rukolę i kukurydzę opłukać i osuszyć. Pomidorki poprzekrajać, ogórka i awokado pokroić w plasterki, cebulę w kostkę.  Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Musztardę dokładnie wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i miodem lub syropem z agawy. Dressingiem polać sałatkę. Na wierzchu rozsypać podprażone ziarna.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 145tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

3.5/5 - (30 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
1 rok temu

Łączenie zielonego ogórka z rukolą i pomidorami czy sokiem z cytryny to masakra całej wit c. Nie uczą już tego w szkołach czy może mam nieaktualne wiadomości? A wystarczy dodać ogórka kiszonego lub małosolnego. A zdjęcie było takie zachęcające.

Sylwia
Sylwia
13 dni temu
Reply to  Anna

Ale przecież nie musi Pani robić. Czemu Pani krytykuje innych. Dla mnie super sałatka.

Klaudia
Klaudia
9 miesięcy temu

Pychota! Prosta i szybka sałatka. Bardzo smaczna! Dziękujemy z mężem 😅😋

Item added to cart.
0 items - 0,00