Wskazówki
35 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 507 kcal \ B-17 g \ T-22 g \ W-56 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 100 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-11 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cebula – 1 sztuka (90 g)
- czosnek – 2 ząbki (6 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki (30 g)
- pomidor malinowy – 3 sztuki (510 g)
- suszone pomidory w oleju – 6 sztuk (60 g)
- tortellini, świeże z ricottą i szpin.-1op.(400 g)
- woda – 3/4 szklanki (200 g)
- śmietanka 30% – 1/2 opakowania (100 g)
- suszone pomidory z czosnkiem-1 łyżecz. (4g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- szpinak, świeży – 1/2 opakowania (100 g)
- ser grana padano, tarty – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory pokrój na kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Szpinak porządnie wypłucz i pokrój.
- Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż cebulę i czosnek.Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj chwilę.
- Pokrojone pomidory wrzuć na patelnię i smaż kilka minut. Dodaj świeżą bazylię i suszone pomidory.
- Dolej wodę i dodaj surowe tortellini (koniecznie świeże! nie suszone). Dodaj śmietankę i gotuj chwilę.
- Dopraw do smaku suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą i pieprzem.
- Dorzuć świeży szpinak, zagotuj. Posyp startym serem i podawaj.
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem to pyszna i sycąca potrawa, która z pewnością Ci zasmakuje! Delikatne pierożki w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym dają niezwykle smaczne, a dodatkowo proste i szybkie w przygotowaniu danie.
Ile powinna ważyć porcja?
Pytałam się ile powinna ważyć porcja, ponieważ przepis jest na 3 porcje, a mi wyszły 2 porcje, jeśli w 100g jest 100kcal, a porcja ma mieć 507kcal. Rozumiem, że porcja powinna ważyć ok. 500g?
Ciężko powiedzieć ile powinna ważyć 1 porcja. Ja po prostu przygotowane danie dzielę na 3 części.