Tortellini w Sosie Pomidorowym ze Szpinakiem

4.6/5 - (Ocen: 5)
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Wskazówki

35 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 507 kcal \ B-17 g \ T-22 g \ W-56 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 100 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-11 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • cebula – 1 sztuka (90 g)
  • czosnek – 2 ząbki (6 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki (30 g)
  • pomidor malinowy – 3 sztuki (510 g)
  • suszone pomidory w oleju – 6 sztuk (60 g)
  • tortellini, świeże z ricottą i szpin.-1op.(400 g)
  • woda – 3/4 szklanki (200 g)
  • śmietanka 30% – 1/2 opakowania (100 g)
  • suszone pomidory z czosnkiem-1 łyżecz. (4g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • szpinak, świeży – 1/2 opakowania (100 g)
  • ser grana padano, tarty – 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory pokrój na kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Szpinak porządnie wypłucz i pokrój.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż cebulę i czosnek.Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj chwilę.
  3. Pokrojone pomidory wrzuć na patelnię i smaż kilka minut. Dodaj świeżą bazylię i suszone pomidory.
  4. Dolej wodę i dodaj surowe tortellini (koniecznie świeże! nie suszone). Dodaj śmietankę i gotuj chwilę.
  5. Dopraw do smaku suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą i pieprzem.
  6. Dorzuć świeży szpinak, zagotuj. Posyp startym serem i podawaj.

Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem to pyszna i sycąca potrawa, która z pewnością Ci zasmakuje! Delikatne pierożki w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym dają niezwykle smaczne, a dodatkowo proste i szybkie w przygotowaniu danie.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.6/5 - (Ocen: 5)

3 komentarze do “Tortellini w Sosie Pomidorowym ze Szpinakiem”

  1. Pytałam się ile powinna ważyć porcja, ponieważ przepis jest na 3 porcje, a mi wyszły 2 porcje, jeśli w 100g jest 100kcal, a porcja ma mieć 507kcal. Rozumiem, że porcja powinna ważyć ok. 500g?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz