Placuszki Bananowo-Szpinakowe z Masłem Orzechowym

4.7/5 - (Ocen: 6)
Placuszki bananowo-szpinakowe z masłem orzechowym

Wskazówki

15 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 622 kcal \ B-20 g \ T-23 g \ W-84 g \ BŁ-12 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 442 kcal \ B-17 g \ T-9 g \ W-75 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g samych placuszków: 122 kcal \ B-5 g \ T-2 g \ W-21 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • szpinak, świeży – 2 garście (50 g)
  • napój owsiany – 1/3 szklanki (80 g)
  • jajo – 1 sztuka (50 g)
  • banan – 1 sztuka (120 g)
  • mąka orkiszowa jasna – 2 łyżki (30 g)
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • płatki owsiane górskie – 3 łyżki (30 g)

Przykładowe dodatki

  • masło orzechowe – 1 łyżka (20 g)
  • maliny – 1/2 garści (35 g)
  • truskawki – 1/2 garści (35 g)
  • borówki – 1/2 garści (25 g)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (poza owocami) wrzuć do kielicha blendera i zblenduj na gładką masę.
  2. Na patelnię wylej odrobinę oleju, rozgrzej i przetrzyj ręcznikiem papierowym. Patelnia ma być delikatnie muśnięta tłuszczem.
  3. Wylewaj porcje ciasta i smaż z obu stron pod przykryciem.
  4. Podawaj z dodatkami: owocami i masłem orzechowym.

Placuszki bananowo-szpinakowe z masłem orzechowym i owocami możesz podać na śniadanie lub wpakować do śniadaniówki. Dzieci będą zachwycone!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz