Szybkie ciasto w kubku Mug cake

5/5 - (Ocen: 1)
Szybkie ciasto w kubku Mug cake

Wskazówki

7 minut  1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
301 kcal \ B-10 g \ W-20 g \ T-22 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Mleko kokosowe – 20 g (2 łyżki)
  • Syrop klonowy – 10 g (2 łyżeczki)
  • Kakao niesłodzone – 10 g (2 łyżeczki)
  • Mąka kokosowa – 24 g (2 łyżki)
  • Proszek do pieczenia (bg) – 1 g (1/4 łyżeczki)
  • Dżem malinowy (niskosłodzony) – 15 g (1 łyżeczka)
  • Sól – 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Potrzebujemy kubka, który nadaje się do mikrofalówki! W kubku widelcem roztrzepujemy jajo, dodajemy mleko (zamiast kokosowego może być inne roślinne), syrop klonowy (bądź inne słodzidło), kakao, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia oraz domowy dżem (albo świeże maliny/ borówki). Mieszamy wszystko razem i wstawiamy do mikrofalówki na 2-3 minuty (na pełnej mocy). Podajemy z ulubionymi owocami. Ja dodatkowo jako „lukier” wykorzystałam mus kokosowy.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz