Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 638 kcal \ B-32 g \ T-39 g \ W-39 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Bułka kajzerka z ziarnami – 2 sztuki (120 g)
- Awokado – 1 sztuka (110 g)
- Rukola – 1 garść (20 g)
- Suszone pomidory w oleju – 3 plastry (30 g)
- Ser halloumi burger – 200 g
- Pomidor – 1 sztuka (170 g)
- Sok z limonki – 1/2 łyżeczki (2 g)
- Płatki chilli – 1 szczypta
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Ser halloumi zgrilluj na grillu elektrycznym lub na patelni.
- Pieczywo przetnij na pół. Możesz wybrać ulubione bułki, ja sięgnęłam po ziarniste kajzerki, ale domowe bułki do burgerów sprawdzą się jeszcze lepiej.
- Awokado „udeptaj” przy pomocy widelca razem z solą, pieprzem, limonką i chili. Posmaruj spody bułek. Ułóż pokrojone suszone pomidory, rukolę, grillowane halloumi i plastry pomidorów. Kolejność dowolna. Przykryj i zjedz ze smakiem.
Burgery z halloumi to alternatywa dla zwykłych mięsnych burgerów. Są pyszne i sycące! Dodatki możesz dobierać dowolnie.
Do czego się dodaje sok z limonki?
Do awokado 🙂 Poprawiłam wpis 🙂