
Wskazówki
50 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 426 kcal \ B-33 g \ T-13 g \ W-43 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g zapiekanki: 86 kcal \ B-7 g \ T-3 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- ziemniaki – 10 sztuk (850 g)
- boczek wędzony – 1 sztuka (40 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
- cukinia – 1 sztuka (250 g)
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (400 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- sól – 1/3 łyżeczki
- pieprz – do smaku
- tymianek suszony – 1/3 łyżeczki
- pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
- ser cheddar, tarty – 1 garść (30 g)
- ser mozzarella, tarty – 1 garść (30 g)
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do lekkiego przestudzenia. Pokrój na talarki.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Kiedy trochę tłuszczu się wytopi wrzuć cebulę oraz czosnek.
- Dodaj pokrojonego kurczaka i przyprawy. Smaż przez chwilę.
- Na patelnię dodaj paprykę, a po chwili cukinię pokrojoną w półplasterki. Podsmażaj, aż warzywa lekko zmiękną. Dopraw do smaku tymiankiem, ew. solą i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą wyłóż połowę ziemniaków, posyp częścią sera, wyłóż warzywa z mięsem i kolejną warstwę ziemniaków. Posyp serem i zapiekaj 20 minut w 200C.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to pomysł na posiłek, który szybko przygotujesz kiedy zostaną Ci ziemniaki z poprzedniego obiadu. Sprawdź koniecznie!
Bardzo dobre danie. Fajne składniki i szybko się przygotowuje. Napewno jeszcze nie raz z tego przepisu skorzystam
Bardzo dobre danie. Fajne składniki i szybki sposób przygotowania. Jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.
Cudownie to czytać! 🙂
Czy przy insulinooporności pieczone ziemniaki są ok? bo przepis wygląda świetnie
Tak, jak najbardziej ALE po ugotowaniu musisz je schłodzić w lodówce. Wytworzy się skrobia oporna, która pozytywnie wpływa na jelita oraz sprawia, że po zjedzeniu ziemniaków poziom glukozy „nie skacze” tak bardzo 🙂 Po schłodzeniu możesz je normalnie upiec 🙂
Dzięki za odpowiedź, dziś będzie robiona 😀
Z góry życzę smacznego! 🙂 🙂