Mocno czekoladowy chlebek bananowy miniatura

Mocno czekoladowy chlebek bananowy

Banany (koniecznie dojrzałe!!) ugnieść widelcem na papkę. Masło rozpuścić w rondeku. W misce wymieszać składniki mokre: „udeptane” banany, jajo, masło (można zastąpić olejem kokosowym), erytrol (lub inne słodzidło), domowy ekstrakt waniliowy.

Mrożona herbata z brzoskwinią miniatura

Mrożona herbata z brzoskwinią

Herbatę zaparzać przez 3 minuty. Dodać do dzbanka i przestudzić. Dosłodzić miodem (innym słodzidłem lub można całkowicie pominąć). Brzoskwinie pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować ok 10 minut. Przestudzić. Dodać do herbaty. Dorzucić listki mięty, kostki lodu.

Pyszny omlet biszkoptowy z owocami

Pyszny omlet biszkoptowy z owocami

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy erytrol (ksylitol lub inne słodzidło). Dodajemy żółtka, mąkę (można wymienić na mąkę pełnoziarnistą lub zwykłą). Mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej masy.

Jogurt z granolą i owocami

Jogurt z granolą i owocami

Jogurt wymieszać z miodem, domowym ekstraktem waniliowym (można pominąć) oraz nasionami chia. Odstawić do lodówki na dwie godziny (a najlepiej na całą noc). Na spodzie słoiczka/ szklanki ułożyć warstwami: domową granolę, jogurt, owoce itd. Można dodatkowo przystroić listkami mięty.

Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Do garnuszka wsypać skrobię, kakao, dodać syrop klonowy i mleko (można wymienić na napój kokosowy/ migdałowy bądź mleko krowie). Wymieszać dokładnie, zagotować (cały czas mieszając). Gdy zgęstnieje przelać do miseczek. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Lody kokosowo-borówkowo-malinowe

Lody kokosowo-borówkowo-malinowe

Borówki i maliny opłukać, wrzucić do blendera. Dodać mleko kokosowe (używam Real Thai) oraz miód (można go wymienić na syrop klonowy lub inne słodzidło). Zmiksować na najwyższych obrotach. Masę przelać do foremek na lody. Mrozić 6-8h.