Print Friendly, PDF & Email

Mocno czekoladowy chlebek bananowy

Wskazówki

1 godzina  14 porcji
1 porcja to: 182 kcal \ B-4 g \ W-25 g \ T-12 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Banan – 360 g (3 sztuki)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Masło – 120 g (1 porcja)
  • Erytrol – 100 g (1 porcja)
  • Mąka gryczana – 170 g (1 porcja)
  • Proszek do pieczenia (bg) – 5 g (1 łyżeczka)
  • Kakao niesłodzone – 50 g (5 łyżek)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropel
  • Sól – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Banany (koniecznie dojrzałe!!) ugnieść widelcem na papkę. Masło rozpuścić w rondeku. W misce wymieszać składniki mokre: „udeptane” banany, jajo, masło (można zastąpić olejem kokosowym), erytrol (lub inne słodzidło), domowy ekstrakt waniliowy. W drugiej misce połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Wszystkie składniki (z obu misek) wymieszać razem. Dodać posiekaną czekoladę. Blaszkę (keksówkę 10×24) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do blaszki (na wierzchu można ułożyć kilka kawałków czekolady dla ozdoby). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przed 50-55 minut (do suchego patyczka). Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi owocami, konfiturą lub bez niczego.

Kaloryczność podana jest dla 1 porcji (kawałka) 🙂

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

12
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaPatrycja SłokaEwaKarolinaEwelina Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Patrycja Słoka
Gość
Patrycja Słoka

Masło zawiera laktozę. A jest napisane , że bez laktozy.

Ewa
Gość
Ewa

Wygląda wspaniale

Karolina
Gość
Karolina

A jak nie mam mąki gryczanej i erytrolu to mogę je czymś zastąpić? Nie mam nietolerancji glutenu.

Ewelina
Gość
Ewelina

A co można dodać zamiat jajka?

Ola
Gość
Ola

Czy proszek do pieczenia mozna zastąpić soda oczyszczona? Jesli tak, to ile jej trzeba użyć w przepisie? Ps. Chlebek wyglada obłędnie!!!

Kasia
Gość
Kasia

Ile dac czekolady cala?

Item added to cart.
0 items - 0,00