Mocno czekoladowy chlebek bananowy

5/5 - (Liczba ocen: 1)
Mocno czekoladowy chlebek bananowy

Wskazówki

60 minut  14 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
182 kcal \ B-4 g \ W-25 g \ T-12 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Banan – 360 g (3 sztuki)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Masło – 120 g (1 porcja)
  • Erytrol – 100 g (1 porcja)
  • Mąka gryczana – 170 g (1 porcja)
  • Proszek do pieczenia (bg) – 5 g (1 łyżeczka)
  • Kakao niesłodzone – 50 g (5 łyżek)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropel
  • Sól – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Banany (koniecznie dojrzałe!!) ugnieść widelcem na papkę. Masło rozpuścić w rondeku. W misce wymieszać składniki mokre: „udeptane” banany, jajo, masło (można zastąpić olejem kokosowym), erytrol (lub inne słodzidło), domowy ekstrakt waniliowy. W drugiej misce połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Wszystkie składniki (z obu misek) wymieszać razem. Dodać posiekaną czekoladę. Blaszkę (keksówkę 10×24) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do blaszki (na wierzchu można ułożyć kilka kawałków czekolady dla ozdoby). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przed 50-55 minut (do suchego patyczka). Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi owocami, konfiturą lub bez niczego.

Kaloryczność podana jest dla 1 porcji (kawałka) 🙂

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 1)

16 komentarzy do “Mocno czekoladowy chlebek bananowy”

  1. Czy proszek do pieczenia mozna zastąpić soda oczyszczona? Jesli tak, to ile jej trzeba użyć w przepisie? Ps. Chlebek wyglada obłędnie!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00