Print Friendly, PDF & Email

Mocno czekoladowy chlebek bananowy

Wskazówki

1 godzina  14 porcji
1 porcja to: 182 kcal \ B-4 g \ W-25 g \ T-12 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Banan – 360 g (3 sztuki)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Masło – 120 g (1 porcja)
  • Erytrol – 100 g (1 porcja)
  • Mąka gryczana – 170 g (1 porcja)
  • Proszek do pieczenia (bg) – 5 g (1 łyżeczka)
  • Kakao niesłodzone – 50 g (5 łyżek)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropel
  • Sól – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Banany (koniecznie dojrzałe!!) ugnieść widelcem na papkę. Masło rozpuścić w rondeku. W misce wymieszać składniki mokre: „udeptane” banany, jajo, masło (można zastąpić olejem kokosowym), erytrol (lub inne słodzidło), domowy ekstrakt waniliowy. W drugiej misce połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Wszystkie składniki (z obu misek) wymieszać razem. Dodać posiekaną czekoladę. Blaszkę (keksówkę 10×24) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do blaszki (na wierzchu można ułożyć kilka kawałków czekolady dla ozdoby). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przed 50-55 minut (do suchego patyczka). Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi owocami, konfiturą lub bez niczego.

Kaloryczność podana jest dla 1 porcji (kawałka) 🙂

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

16
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
DorotaKatarzyna Wawrzyniak-PiekarskaPatrycja SłokaEwaKarolina Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Patrycja Słoka
Gość
Patrycja Słoka

Masło zawiera laktozę. A jest napisane , że bez laktozy.

Ewa
Gość
Ewa

Wygląda wspaniale

Karolina
Gość
Karolina

A jak nie mam mąki gryczanej i erytrolu to mogę je czymś zastąpić? Nie mam nietolerancji glutenu.

Ewelina
Gość
Ewelina

A co można dodać zamiat jajka?

Ola
Gość
Ola

Czy proszek do pieczenia mozna zastąpić soda oczyszczona? Jesli tak, to ile jej trzeba użyć w przepisie? Ps. Chlebek wyglada obłędnie!!!

Kasia
Gość
Kasia

Ile dac czekolady cala?

Dorota
Gość
Dorota

Nie wiem czy zaglądasz jeszcze do komentarzy pod starszymi wpisami… Ale czy banany ważymy bez skórki?

Item added to cart.
0 items - 0,00