Mocno czekoladowy chlebek bananowy

Mocno czekoladowy chlebek bananowy

Wskazówki

60 minut  14 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
182 kcal \ B-4 g \ W-25 g \ T-12 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Banan – 360 g (3 sztuki)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Masło – 120 g (1 porcja)
  • Erytrol – 100 g (1 porcja)
  • Mąka gryczana – 170 g (1 porcja)
  • Proszek do pieczenia (bg) – 5 g (1 łyżeczka)
  • Kakao niesłodzone – 50 g (5 łyżek)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropel
  • Sól – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Banany (koniecznie dojrzałe!!) ugnieść widelcem na papkę. Masło rozpuścić w rondeku. W misce wymieszać składniki mokre: „udeptane” banany, jajo, masło (można zastąpić olejem kokosowym), erytrol (lub inne słodzidło), domowy ekstrakt waniliowy. W drugiej misce połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Wszystkie składniki (z obu misek) wymieszać razem. Dodać posiekaną czekoladę. Blaszkę (keksówkę 10×24) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do blaszki (na wierzchu można ułożyć kilka kawałków czekolady dla ozdoby). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przed 50-55 minut (do suchego patyczka). Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi owocami, konfiturą lub bez niczego.

Kaloryczność podana jest dla 1 porcji (kawałka) 🙂

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
2 lat temu

Ile dac czekolady cala?

Ola
Ola
3 lat temu

Czy proszek do pieczenia mozna zastąpić soda oczyszczona? Jesli tak, to ile jej trzeba użyć w przepisie? Ps. Chlebek wyglada obłędnie!!!

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

A co można dodać zamiat jajka?

Karolina
Karolina
3 lat temu

A jak nie mam mąki gryczanej i erytrolu to mogę je czymś zastąpić? Nie mam nietolerancji glutenu.

Ewa
Ewa
3 lat temu

Wygląda wspaniale

Patrycja Słoka
Patrycja Słoka
3 lat temu

Masło zawiera laktozę. A jest napisane , że bez laktozy.

Dorota
Dorota
1 rok temu

Nie wiem czy zaglądasz jeszcze do komentarzy pod starszymi wpisami… Ale czy banany ważymy bez skórki?

Dorota
Dorota
1 rok temu

Dziękuję, tak zrobiłam, miałam akurat trochę mniej niż w przepisie. Wyszło pysznie 🙂 wszyscy się zajadają

Item added to cart.
0 items - 0,00