Naleśniki na słodko
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym)
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym)
Owoce miksujemy ze szpinakiem, jajem, mlekiem i olejem. W osobnej misce mieszamy suche składniki, a następnie miksujemy je z masą owocowo-szpinakową.
Tortellini ugotować, odcedzić i przelać wodą. Rukolę i pomidorki przepłukać. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i skropić oliwą. Wyłożyć na talerze i posypać startym serem.
Pierś z kurczaka zamarynować w ziołach, pokroić w kostkę i dusić na patelni bez dodatku tłuszczu. Sałatę i szpinak opłukać, podrzeć na kawałki, pomidorki poprzekrajać, pomidory suszone i cebulę pokroić w kostkę.
W miseczce rozrabiamy skrobię i wodę (można to pominąć, ale nauczyłam się, że dzięki takiemu dodatkowi masa tak łatwo się nie rozpada 🙂 ). Dodajemy jajka, sól, pieprz i za pomocą trzepaczki dokładnie roztrzepujemy.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać ciecierzycę, doprawić pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim (1/3 łyżeczki), papryką słodką (1/2 łyżeczki) i chilli (1 szczypta).