Gofry gryczano-orkiszowe z dodatkami

5/5 - (Ocen: 1)
Gofry gryczano-orkiszowe z dodatkami

Wskazówki

30 minut  12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
160 kcal \ B-4 g \ W-20 g \ T-8 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa – 1 szklanka
  • Mąka gryczana – 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cukier kokosowy (albo inne słodzidło) – 2 łyżki
  • Mleko owsiane lub inne roślinne – 2 szklanki
  • Olej – 1/3 szklanki
  • Jajo – 2 sztuki
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do miski z żółtkami dodajemy mąki, proszek do pieczenia, cukier kokosowy (lub inne słodzidło), mleko i olej. Miksujemy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 4-6 minut, w mocno rozgrzanej gofrownicy (musi mieć dużą moc 😁). Im dłużej je pieczemy, tym będą bardziej chrupiące! Podajemy z dodatkami 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz