Wskazówki
10 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
420 kcal \ B-31 g \ W-14 g \ T-28g \ BŁ-2 g
Składniki
- Jajo kurze – 100g (2 sztuki)
- Skrobia ziemniaczana – 3g (1/2 łyżeczki)
- Woda – 10ml (2 łyżeczki)
- Masło klarowane – 3g (1/2 łyżeczki)
- Ser cheddar – 20g (2 łyżki)
- Szpinak – 25g (1 garść)
- Szynka drobiowa – 60g (4 plastry)
- Pomidor – 80g (1/2 sztuki)
- Awokado – 50g (1/3 sztuki)
- Szczypiorek – 3g (1/2 łyżeczki)
- Cebula czerwona – 20g (kilka plasterków)
- Czarnuszka – 2g (1/4 łyżeczki)
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
W miseczce rozrabiamy skrobię i wodę (można to pominąć, ale nauczyłam się, że dzięki takiemu dodatkowi masa tak łatwo się nie rozpada 🙂 ). Dodajemy jajka, sól, pieprz i za pomocą trzepaczki dokładnie roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Przecieramy ręcznikiem papierowym (tak aby patelnia była tylko „muśnięta” tłuszczem). Wylewamy masę jajeczną i poruszamy patelnią w taki sposób, aby rozlała się po całości (jak ciasto na naleśniki). Smażymy do momentu, aż lekko się zetnie (około 40s). Przewracamy na drugą stronę i posypujemy startym na tarce serem. Ściągamy z ognia, wykładamy szpinak, szynkę, półplasterki pomidora i paski awokado. Posypujemy cebulą, szczypiorkiem i czarnuszką. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem. Zawijamy, przekrajamy na pół i od razu podajemy.