Śniadaniowe zawijasy jajeczne

3/5 - (Ocen: 2)
Śniadaniowe zawijasy jajeczne

Wskazówki

10 minut  1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
420 kcal \ B-31 g \ W-14 g \ T-28g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jajo kurze – 100g (2 sztuki)
  • Skrobia ziemniaczana – 3g (1/2 łyżeczki)
  • Woda – 10ml (2 łyżeczki)
  • Masło klarowane – 3g (1/2 łyżeczki)
  • Ser cheddar – 20g (2 łyżki)
  • Szpinak – 25g (1 garść)
  • Szynka drobiowa – 60g (4 plastry)
  • Pomidor – 80g (1/2 sztuki)
  • Awokado – 50g (1/3 sztuki)
  • Szczypiorek – 3g (1/2 łyżeczki)
  • Cebula czerwona – 20g (kilka plasterków)
  • Czarnuszka – 2g (1/4 łyżeczki)
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie

W miseczce rozrabiamy skrobię i wodę (można to pominąć, ale nauczyłam się, że dzięki takiemu dodatkowi masa tak łatwo się nie rozpada 🙂 ). Dodajemy jajka, sól, pieprz i za pomocą trzepaczki dokładnie roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Przecieramy ręcznikiem papierowym (tak aby patelnia była tylko „muśnięta” tłuszczem). Wylewamy masę jajeczną i poruszamy patelnią w taki sposób, aby rozlała się po całości (jak ciasto na naleśniki). Smażymy do momentu, aż lekko się zetnie (około 40s). Przewracamy na drugą stronę i posypujemy startym na tarce serem. Ściągamy z ognia, wykładamy szpinak, szynkę, półplasterki pomidora i paski awokado. Posypujemy cebulą, szczypiorkiem i czarnuszką. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem. Zawijamy, przekrajamy na pół i od razu podajemy.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz