Chrupiąca sałatka z fenkułem

Chrupiąca sałatka z fenkułem

Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, jabłko, fenkuł i seler naciowy kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy posiekany szczypiorek i listki mięty, podprażony na patelni słonecznik, posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu i octu jabłkowego.

Sałatka z brzoskwiniami, malinami i serem feta

Sałatka z brzoskwiniami, malinami i serem feta

Brzoskwinię kroimy w ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny i na 2 minuty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Miód łączymy z oliwą z oliwek i miętą. Na talerz wykładamy mix sałat, pokrojony w kostkę ser feta, podpieczone brzoskwinie oraz maliny. Polewamy przygotowanym sosem, doprawiamy pieprzem, a następnie dokładamy maliny.

Sałatka z truskawkami i serem feta

Sałatka z truskawkami i serem feta

Sałatę wykładamy na talerz. Ser feta kroimy w kostkę. Truskawki i oliwki przekrajamy na pół i razem z serem układamy na sałacie. Wszystko posypujemy drobno pokrojoną miętą, a zaraz przed podaniem polewamy sosem miodowym (mieszamy oliwę sok z cytryny, miód i drobno posiekany czosnek) i doprawiamy pieprzem.

Sałatka z pieczonym łososiem

Sałatka z pieczonym łososiem

Łososia upiec w folii (według tego przepisu). Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pomidora pokroić w kostkę. Sałatę opłukać, przełożyć do miski. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Przełożyć do naczyń. Łososia rozdrobnić delikatnie i położyć na sałacie. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Item added to cart.
0 items - 0,00