Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 638 kcal \ B-20 g \ T-49 g \ W-33 g \ BŁ-9 g
Składniki
- rukola – 4 garście (80 g)
- dynia hokkaido – 1/2 sztuki (300 g)
- burak gotowany – 3 małe sztuki (210 g)
- awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- ser halloumi – 1 kostka (250 g)
- orzechy włoskie – 1 garść (30 g)
Sos
- oliwa – 4 łyżki (40 g)
- sok z cytryny – 2 łyżki (16 g)
- miód – 1 łyżka (20 g)
- musztarda francuska – 1 łyżeczka (10 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki i upiecz razem z burakami (200C ok, 40 minut). Ewentualnie możesz wykorzystać gotowe buraki (są dostępne w każdym markecie). Ostudź i pokrój w kostkę.
- Awokado również pokrój w kostkę, orzechy podpraż na patelni.
- Halloumi pokrój na plastry i zgrilluj na płycie Multigrilla, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
- Rukolę porządnie wypłucz i ułóż na talerzach. Dołóż pokrojone warzywa, ser oraz orzechy.
- W słoiczku wymieszaj składniki na sos i skrop sałatkę. Smacznego!
Sałatka z pieczoną dynią i halloumi to kolejna odsłona pysznej jesiennej sałatki. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Spróbuj koniecznie!