Sałatka z Pieczoną Dynią i Halloumi

5/5 - (Ocen: 2)
Sałatka z pieczoną dynią i halloumi

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 638 kcal \ B-20 g \ T-49 g \ W-33 g \ BŁ-9 g

Składniki

  • rukola – 4 garście (80 g)
  • dynia hokkaido – 1/2 sztuki (300 g)
  • burak gotowany – 3 małe sztuki (210 g)
  • awokado – 1/2 sztuki (70 g)
  • ser halloumi – 1 kostka (250 g)
  • orzechy włoskie – 1 garść (30 g)

Sos

  • oliwa – 4 łyżki (40 g)
  • sok z cytryny – 2 łyżki (16 g)
  • miód – 1 łyżka (20 g)
  • musztarda francuska – 1 łyżeczka (10 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i upiecz razem z burakami (200C ok, 40 minut). Ewentualnie możesz wykorzystać gotowe buraki (są dostępne w każdym markecie). Ostudź i pokrój w kostkę.
  2. Awokado również pokrój w kostkę, orzechy podpraż na patelni.
  3. Halloumi pokrój na plastry i zgrilluj na płycie Multigrilla, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
  4. Rukolę porządnie wypłucz i ułóż na talerzach. Dołóż pokrojone warzywa, ser oraz orzechy.
  5. W słoiczku wymieszaj składniki na sos i skrop sałatkę. Smacznego!

Sałatka z pieczoną dynią i halloumi to kolejna odsłona pysznej jesiennej sałatki. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Spróbuj koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz