Salsa z mango i awokado miniatura

Salsa z mango i awokado

Mango, awokado, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem wyciśniętym z połowy limonki, płatkami chili (albo świeżą papryczką) i posiekaną kolendrą (można wymienić ją na pietruszkę, bądź miętę ale smak będzie zupełnie inny). Doprawić do smaku solą.

Sałatka z łososiem wędzonym miniatura

Sałatka z łososiem wędzonym

Sałatę dokładnie przepłukać i porwać na mniejsze kawałki. Ogórka i awokado pokroić w plastry, pomidory w ósemki, fasolę przzepłukać. Łososia podzielić na mniejsze kawałki.

Słoikowa sałatka z makaronem, kurczakiem, kukurydzą i fasolą

Słoikowa sałatka z makaronem, kurczakiem, kukurydzą i fasolą

Makaron ugotować i ostudzić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić papryką, curry i przesmażyć. Na dnie słoika wyłożyć sos (jogurt wymieszać z solą, pieprzem, majonezem i czosnkiem). Następnie ułożyć przepłukaną fasolę, makaron, mięso, awokado, opłukaną kukurydzę i lekko podprażony na patelni słonecznik i pestki dyni.

Sałatka śledziowa z ananasem miniatura

Sałatka śledziowa z ananasem

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (przynajmniej 2h). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Ryby zalać wodą oraz octem i odstawić do lodówki na całą noc.