
Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
582 kcal / B-40 g / W-56 g / T-23 g / BŁ-9 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 200 g (1 sztuka)
- Makaron* – 90 g (1 szklanka)
- Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
- Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
- Ketchup – 15 g (1 łyżka)
- Majonez – 25 g (1 łyżka)
- Czosnek – 3 g (1/2 ząbka)
- Fasola czerwona z puszki – 80 g (4 łyżki)
- Rukola – 40 g (2 garści)
- Pomidorki koktajlowe – 200 g (1 porcja)
- Awokado – 70 g (1/2 sztuki)
- Kukurydza konserwowa – 45 g (3 łyżki)
- Słonecznik łuskany – 5 g (1 łyżeczka)
- Pestki dyni – 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawa papryka słodka – 1 szczypta
- Przyprawa papryka ostra – 1 szczypta
- Przyprawa curry – 1/2 łyżeczki
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
Makaron ugotować i ostudzić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić papryką, curry i przesmażyć. Jogurt wymieszać z solą, pieprzem, majonezem, ketchupem i czosnkiem (jeśli sałatkę chcesz zabrać do pracy, to czosnek lepiej pominąć :)). Rukolę, fasolę i kukurydzę przepłukać. Nasiona słonecznika i peski dyni podprażyć na patelni. Awokado i pomidorki pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i podawać.