Sałatka z makaronem, kurczakiem, awokado, kukurydzą i fasolą

5/5 - (Ocen: 1)
Sałatka z makaronem, kurczakiem, awokado, kukurydzą i fasolą

Wskazówki

15 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
582 kcal / B-40 g / W-56 g / T-23 g / BŁ-9 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 200 g (1 sztuka)
  • Makaron* – 90 g (1 szklanka)
  • Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
  • Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
  • Ketchup – 15 g (1 łyżka)
  • Majonez – 25 g (1 łyżka)
  • Czosnek – 3 g (1/2 ząbka)
  • Fasola czerwona z puszki – 80 g (4 łyżki)
  • Rukola – 40 g (2 garści)
  • Pomidorki koktajlowe – 200 g (1 porcja)
  • Awokado – 70 g (1/2 sztuki)
  • Kukurydza konserwowa – 45 g (3 łyżki)
  • Słonecznik łuskany – 5 g (1 łyżeczka)
  • Pestki dyni – 5 g (1 łyżeczka)
  • Przyprawa papryka słodka – 1 szczypta
  • Przyprawa papryka ostra – 1 szczypta
  • Przyprawa curry – 1/2 łyżeczki

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Przygotowanie

Makaron ugotować i ostudzić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić papryką, curry i przesmażyć. Jogurt wymieszać z solą, pieprzem, majonezem, ketchupem i czosnkiem (jeśli sałatkę chcesz zabrać do pracy, to czosnek lepiej pominąć :)). Rukolę, fasolę i kukurydzę przepłukać. Nasiona słonecznika i peski dyni podprażyć na patelni. Awokado i pomidorki pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i podawać.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz