Ryż zapiekany z jabłkami i bananem

Oceń
Ryż zapiekany z jabłkami i bananem

Wskazówki

40 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
223 kcal \ B-4 g \ W-40 g \ T-7 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Ryż, np. basmati – 1 szklanka (200 g)
  • Mleko kokosowe – 1 szklanka (200 g)
  • Woda – 1 szklanka (200 g)
  • Syrop z agawy lub miód – 2 łyżki (20 g)
  • Jabłko – 3-4 sztuki (540 g)
  • Banan – 2 sztuki (240 g)
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Ryż przełóż do rondelka, zalej mlekiem kokosowym i wodą. Dodaj sól i syrop z agawy. Ugotuj – trzeba pilnować by się nie przypalił! W razie potrzeby podlej wodą.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce, banany „udeptaj” widelcem.
  3. Gdy ryż będzie już ugotowany, połowę wyłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na nim ułóż starte jabłka wymieszane z cynamonem. Następnie wyłóż drugą połowę ryżu, a na nim banany.
  4. Zapiekaj w piekarniku w 200C przez 20 – 25 minut.

Ryż zapiekany z jabłkami i bananem to taki klasyk, który sprawdzi się zarówno jako śniadanie, kolacja lub podwieczorek. Najlepiej smakuje na ciepło (chociaż na zimno też bardzo lubię).

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 145tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

Oceń
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00