Wskazówki
40 minut 8 porcji
1 porcja to: 223 kcal \ B-4 g \ W-40 g \ T-7 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Ryż, np. basmati – 200 g (1 szklanka)
- Mleko kokosowe – 200 g (1 szklanka)
- Woda – 200 g (1 szklanka)
- Syrop z agawy lub miód – 20 g (2 łyżki)
- Jabłko – 540 g (3-4 sztuki)
- Banan – 240 g (2 sztuki)
- Sól – 1/4 łyżeczki
- Cynamon – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Ryż przełożyć do rondelka, zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól i syrop z agawy. Ugotować – trzeba pilnować by się nie przypalił! W razie potrzeby podlać wodą. Jabłka zetrzeć na tarce, banany „udeptać” widelcem. Gdy ryż będzie już ugotowany, połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na nim ułożyć starte jabłka wymieszane z cynamonem. Następnie wyłożyć drugą połowę ryżu, a na nim banany. Zapiekać w piekarniku w 200C przez 20 – 25 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło (chociaż na zimno też bardzo lubię).