Ryż Zapiekany z Jabłkami i Bananem

4/5 - (Ocen: 4)
Ryż zapiekany z jabłkami i bananem

Wskazówki

40 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
205 kcal \ B-3 g \ T-5 g \ W-35 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 117 kcal \ B-2 g \ T-3 g \ W-20 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Ryż, np. basmati – 1 szklanka (200 g)
  • Mleko kokosowe – 1 szklanka (200 g)
  • Woda – 1 szklanka (200 g)
  • Syrop z agawy lub miód – 2 łyżki (20 g)
  • Jabłko – 3-4 sztuki (540 g)
  • Banan – 2 sztuki (240 g)
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Ryż przełóż do rondelka, zalej mlekiem kokosowym i wodą. Dodaj sól i syrop z agawy. Ugotuj – trzeba pilnować by się nie przypalił! W razie potrzeby podlej wodą.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce, banany „udeptaj” widelcem.
  3. Gdy ryż będzie już ugotowany, połowę wyłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na nim ułóż starte jabłka wymieszane z cynamonem. Następnie wyłóż drugą połowę ryżu, a na nim banany.
  4. Zapiekaj w piekarniku w 200C przez 20 – 25 minut.
Ryż zapiekany z jabłkami i bananem to taki klasyk, który sprawdzi się zarówno jako śniadanie, kolacja lub podwieczorek. Najlepiej smakuje na ciepło (chociaż na zimno też bardzo lubię).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz