Wskazówki
40 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
205 kcal \ B-3 g \ T-5 g \ W-35 g \ BŁ-2 g
205 kcal \ B-3 g \ T-5 g \ W-35 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 117 kcal \ B-2 g \ T-3 g \ W-20 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Ryż, np. basmati – 1 szklanka (200 g)
- Mleko kokosowe – 1 szklanka (200 g)
- Woda – 1 szklanka (200 g)
- Syrop z agawy lub miód – 2 łyżki (20 g)
- Jabłko – 3-4 sztuki (540 g)
- Banan – 2 sztuki (240 g)
- Sól – 1/4 łyżeczki
- Cynamon – 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Ryż przełóż do rondelka, zalej mlekiem kokosowym i wodą. Dodaj sól i syrop z agawy. Ugotuj – trzeba pilnować by się nie przypalił! W razie potrzeby podlej wodą.
- Jabłka zetrzyj na tarce, banany „udeptaj” widelcem.
- Gdy ryż będzie już ugotowany, połowę wyłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na nim ułóż starte jabłka wymieszane z cynamonem. Następnie wyłóż drugą połowę ryżu, a na nim banany.
- Zapiekaj w piekarniku w 200C przez 20 – 25 minut.
Ryż zapiekany z jabłkami i bananem to taki klasyk, który sprawdzi się zarówno jako śniadanie, kolacja lub podwieczorek. Najlepiej smakuje na ciepło (chociaż na zimno też bardzo lubię).