Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 402 kcal \ B-33 g \ T-10 g \ W-48 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 376 kcal \ B-32 g \ T-9 g \ W-43 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g samych klusek: 180 kcal \ B-16 g \ T-5 g \ W-21 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Twaróg półtłusty – 1 opakowanie (250 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 3/4 szklanki (100 g)
- Erytrol – 1 łyżka (10 g)
- Pasta waniliowa – 1 łyżeczka (8 g)
- Sól – 1 szczypta
Przykładowe dodatki
- Truskawki – 1 garść (70 g)
- Borówki – 1 garść (50 g)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Podziel na 3 części. Będzie się lekko kleić, ale to nic.
- Blat podsyp delikatnie mąką, wyłóż ciasto i z każdej części masy uformuj rulon. Pokrój ukośnie przy pomocy ostrego noża (najlepiej zanurzyć go wcześniej w mące).
- Zagotuj wodę, wrzuć kluski i gotuj przez ok 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z dodatkami – u mnie było to roztopione masło z cynamonem i świeże owoce
Kluski leniwe na słodko – dla niektórych zmora, dla innych smak dzieciństwa. Ja je uwielbiam i przygotowuję w dwóch wersjach: na słodko jak i na słono. Każda jest wyjątkowa w smaku 😉 Jeśli masz insulinooporność, mąkę orkiszową wymień na pełnoziarnistą.
Mam pytanko, jaka to jest mąka orkiszowa jasna? Jaki to typ? Mam w domu typ 2000, nada się?
chodzi o typ 630/680. Swoją zamawiam między innymi na Bakaliano.pl 😉
Czy przy takim typie mąki to danie jest odpowiednie dla IO?
ahhhhh jeśli pytanie dotyczy IO, to inna sprawa 🙂 Skupiłam się na smaku.
Od czasu do czasu można je zjeść (jest tu białko i tłuszcze, które spowalniają wyrzut insuliny po posiłku), ale bezpieczniej będzie wymienić na pełnoziarnistą, typ 1850 czy nawet 2000 będą ok.
Może być mąka bezglutenowa? np. mieszanka bezglutenowa
Sprawdź 🙂 Wydaje mi się, że się nada. Nie używam takich mieszanek w kuchni i niestety nie wiem jak się zachowa 🙁
Witam czy w Pani przepisach mozna wymienic make jasna na pszenna pelnoziarnista 1850 ? 😀
Trzeba to przetestować 🙂 To, co pokazuję na blogu, gotuję w swojej kuchni. Nigdy nie dodawałam mąki pełnoziarnistej t.1850 do klusek, więc niestety nie wiem jak będą smakowały.
pełnoziarnistą smakują super ale trzeba jej dać mniej niż w przepisie bo są zbyt twarde.
No właśnie tego się obawiałam 🙂 Sprawdzę za kilka dni, dzięki!
Witam, dzisiaj kupiłam mąkę orkiszowa i szukałam przepisu na leniwe i znalazłam pani przepis, wyszły pycha,szkoda że zdjęcia nie da się wkleić, pozdrawiam serdecznie, polecam
Cieszę się, że smakowały! 🙂