Kluski leniwe na słodko

5/5 - (Ocen: 1)
Kluski leniwe na słodko

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 402 kcal \ B-33 g \ T-10 g \ W-48 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 376 kcal \ B-32 g \ T-9 g \ W-43 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g samych klusek: 180 kcal \ B-16 g \ T-5 g \ W-21 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Twaróg półtłusty – 1 opakowanie (250 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 3/4 szklanki (100 g)
  • Erytrol – 1 łyżka (10 g)
  • Pasta waniliowa – 1 łyżeczka (8 g)
  • Sól – 1 szczypta

Przykładowe dodatki

  • Truskawki – 1 garść (70 g)
  • Borówki – 1 garść (50 g)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Podziel na 3 części. Będzie się lekko kleić, ale to nic.
  2. Blat podsyp delikatnie mąką, wyłóż ciasto i z każdej części masy uformuj rulon. Pokrój ukośnie przy pomocy ostrego noża (najlepiej zanurzyć go wcześniej w mące).
  3. Zagotuj wodę, wrzuć kluski i gotuj przez ok 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z dodatkami – u mnie było to roztopione masło z cynamonem i świeże owoce

Kluski leniwe na słodko – dla niektórych zmora, dla innych smak dzieciństwa. Ja je uwielbiam i przygotowuję w dwóch wersjach: na słodko jak i na słono. Każda jest wyjątkowa w smaku 😉

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00