Wskazówki
15 minut
12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 111 kcal \ B-5 g \ T-2 g \ W-19 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g placuszka: 137 kcal \ B-6 g \ T-3 g \ W-24 g \ BŁ-2 g
Składniki
- mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (260 g)
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – 1 szczypta
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- erytrol – 2 łyżki (20 g)
- ekstrakt waniliowy – kilka kropli
- mleko 3,2% – 1 szklanka (230 g)
- jabłko – 2 sztuki (360 g)
Przygotowanie
- Jabłka pokrój w krążki i wytnij środki.
- Mąkę, proszek, sól, jaja, erytrol (lub cukier), ekstrakt waniliowy i mleko (może być krowie) zmiksuj. Ciasto powinno być gęste (konsystencja dość gęstej śmietany). W razie potrzeby możesz dodać więcej mleka.
- Krążki zanurzaj w cieście i smaż pod przykryciem: z obu stron na delikatnie natłuszczonej patelni (najlepiej na patelnię dodać oliwę lub inny dowolny tłuszcz, przetrzeć ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy smażyć).
Orkiszowe placuszki z jabłkami są pyszne na ciepło jak i na zimno, dlatego nadają się do lunchboxa lub dziecięcej śniadaniówki.
Przepyszne, dziękuję za inspirację 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
super 🙂 bardzo je lubimy;)
Bardzo się cieszę 🙂
bardzo dobre
Cieszę się 🙂