
Wskazówki
15 minut 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
111 kcal \ B-4 g \ T-2 g \ W-21 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 260 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia – 2 g (1 łyżeczka)
- Sól – 1 szczypta
- Jajo – 100 g (2 sztuki)
- Erytrol – 20 g (2 łyżki)
- Ekstrakt waniliowy – kilka kropli
- Mleko 3,2% – 230 g (1 szklanka)
- Jabłko – 360 g (2 sztuki)
Przygotowanie
Jabłka pokroić w krążki i wyciąć środki. Mąkę, proszek, sól, jaja, erytrol (lub cukier), ekstrakt waniliowy i mleko (może być krowie) zmiksować. Ciasto powinno być gęste (konsystencja dość gęstej śmietany). W razie potrzeby można dodać więcej mleka. Krążki zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na delikatnie natłuszczonej patelni (najlepiej na patelnię dodać masło klarowane lub inny dowolny tłuszcz, przetrzeć ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy smażyć). Są pyszne na ciepło jak i na zimno, dlatego nadają się do lunchboxa lub dziecięcej śniadaniówki.