Orkiszowe placuszki z jabłkami

3.8/5 - (Ocen: 64)
Orkiszowe placuszki z jabłkami

Wskazówki

15 minut
12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 111 kcal \ B-5 g \ T-2 g \ W-19 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g placuszka: 137 kcal \ B-6 g \ T-3 g \ W-24 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (260 g)
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta
  • jajo – 2 sztuki (100 g)
  • erytrol – 2 łyżki (20 g)
  • ekstrakt waniliowy – kilka kropli
  • mleko 3,2% – 1 szklanka (230 g)
  • jabłko – 2 sztuki (360 g)

Przygotowanie

  1. Jabłka pokrój w krążki i wytnij środki.
  2. Mąkę, proszek, sól, jaja, erytrol (lub cukier), ekstrakt waniliowy i mleko (może być krowie) zmiksuj. Ciasto powinno być gęste (konsystencja dość gęstej śmietany). W razie potrzeby możesz dodać więcej mleka.
  3. Krążki zanurzaj w cieście i smaż pod przykryciem: z obu stron na delikatnie natłuszczonej patelni (najlepiej na patelnię dodać oliwę lub inny dowolny tłuszcz, przetrzeć ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy smażyć).
Orkiszowe placuszki z jabłkami są pyszne na ciepło jak i na zimno, dlatego nadają się do lunchboxa lub dziecięcej śniadaniówki.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 64)

6 komentarzy do “Orkiszowe placuszki z jabłkami”

Dodaj komentarz