Orkiszowe placuszki z jabłkami

4/5 - (Ocen: 26)
Orkiszowe placuszki z jabłkami

Wskazówki

15 minut  12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
111 kcal \ B-4 g \ T-2 g \ W-21 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 260 g (2 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 2 g (1 łyżeczka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Jajo – 100 g (2 sztuki)
  • Erytrol – 20 g (2 łyżki)
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropli
  • Mleko 3,2% – 230 g (1 szklanka)
  • Jabłko – 360 g (2 sztuki)

Przygotowanie

Jabłka pokroić w krążki i wyciąć środki. Mąkę, proszek, sól, jaja, erytrol (lub cukier), ekstrakt waniliowy i mleko (może być krowie) zmiksować. Ciasto powinno być gęste (konsystencja dość gęstej śmietany). W razie potrzeby można dodać więcej mleka. Krążki zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na delikatnie natłuszczonej patelni (najlepiej na patelnię dodać masło klarowane lub inny dowolny tłuszcz, przetrzeć ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy smażyć). Są pyszne na ciepło jak i na zimno, dlatego nadają się do lunchboxa lub dziecięcej śniadaniówki.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 26)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00