Sałatka makaronowa z pesto i łososiem
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z pesto. Łososia wędzonego podzielić na mniejsze kawałki, pomidorki i ser feta pokroić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z pesto. Łososia wędzonego podzielić na mniejsze kawałki, pomidorki i ser feta pokroić.
Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka oraz kukurydzę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Doprawić pieprzem i oregano, a następnie wymieszać z makaronem. Dodać starty na tarce ser żółty.
Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki. Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać. Awokado, ogórki i cebulę pokroić w kostkę.
Rybę porządnie przepłukać, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą. Na wierzchu ułożyć koperek i pcjonalnie startą skórkę z cytryny. Naczynie przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20-25 minut. Podawać z plasterkami cytryny i ulubionymi dodatkami.
Jaja zmiksować z sokiem z buraka (wycisnęłam w wyciskarce do soków), mlekiem kokosowym rozcieńczonym z wodą (można użyć zwykłe mleko lub inne roślinne). Dodać mąkę (można dodać inną, jaglana jest lekko gorzkawa), rozpuszczone masło (lub inny tłuszcz) i szczyptę soli.
Ryż ugotować i wystudzić. Paprykę i ogórka pokroić w cienkie paseczki, awokado w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce. Ocet ryżowy wymieszać z sosem sojowym, pastą wasabi i sokiem z limonki. Łososia podzielić na mniejsze kawałki.