
Wskazówki
30 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
426 kcal \ B-26 g \ W-43 g \ T-20 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Ogórek zielony – 80 g (1/2 sztuki)
- Papryka czerwona – 60 g (1 kawałek)
- Awokado – 70 g (1/2 sztuki)
- Marchew – 45 g (1 sztuka)
- Ryż brązowy, suchy – 30 g (3 łyżki)
- Łosoś wędzony – 80 g (1 porcja)
- Listki z wodorostów nori – 6 g (2 sztuki)
- Ocet ryżowy – 15 g (1,5 łyżki)
- Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
- Czarny sezam – 3 g (1 łyżeczka)
- Pasta wasabi – 2 g (1/3 łyżeczki)
- Sos sojowy – 5 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Ryż ugotować i wystudzić. Paprykę i ogórka pokroić w cienkie paseczki, awokado w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce. Ocet ryżowy wymieszać z sosem sojowym, pastą wasabi i sokiem z limonki. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Listki nori pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki wymieszać z sosem. Posypać czarnym sezamem.
Przerobiony przepis pochodzi z najnowszej książki Kayli Itsines.