Rożki z Ciasta Francuskiego z Serkiem i Łososiem

Oceń
Rożki z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

Wskazówki

30 minut
24 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 75 kcal \ B-2 g \ T-5 g \ W-5 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 291 kcal \ B-9 g \ T-20 g \ W-18 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • serek śmietankowy – 1 sztuka (200 g)
  • łosoś wędzony na zimno – 1 opakowanie (100 g)
  • koperek – 2 łyżki (8 g)
  • sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • ciasto francuskie – 1 opakowanie (275 g)
  • sezam, nasiona – 1 łyżeczka (5 g)
  • jajo – 1/2 sztuki (25 g)

Przygotowanie

  1. Do miski przełóż serek, dodaj pokrojonego wędzonego łososia, posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.
  2. Ciasto francuskie rozwiń i wzdłuż krótszego boku wycinaj 1,5cm paski. Każdy pasek owiń na specjalnych foremkach, a jeśli takich nie masz, wykorzystaj zgniecioną folię aluminiową. Folię i foremki warto natłuścić.
  3. Rożki przełóż do kosza frytkownicy beztłuszczowej, posmaruj roztrzepanym jajem i piecz w 180C przez 10 minut.
  4. Rurki wyciągnij i lekko przestudź. Ostrożnie wyjmij foremki i przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż masę z łososiem.
  5. Do każdego rożka wciśnij „gałązkę” koperku i gotowe.

Rożki z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem sprawdzą się jako wielkanocna przekąska. Nie tylko świetnie się prezentują, ale też dobrze smakują.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz