Wskazówki
30 minut
24 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 75 kcal \ B-2 g \ T-5 g \ W-5 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 291 kcal \ B-9 g \ T-20 g \ W-18 g \ BŁ-1 g
Składniki
- serek śmietankowy – 1 sztuka (200 g)
- łosoś wędzony na zimno – 1 opakowanie (100 g)
- koperek – 2 łyżki (8 g)
- sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- ciasto francuskie – 1 opakowanie (275 g)
- sezam, nasiona – 1 łyżeczka (5 g)
- jajo – 1/2 sztuki (25 g)
Przygotowanie
- Do miski przełóż serek, dodaj pokrojonego wędzonego łososia, posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.
- Ciasto francuskie rozwiń i wzdłuż krótszego boku wycinaj 1,5cm paski. Każdy pasek owiń na specjalnych foremkach, a jeśli takich nie masz, wykorzystaj zgniecioną folię aluminiową. Folię i foremki warto natłuścić.
- Rożki przełóż do kosza frytkownicy beztłuszczowej, posmaruj roztrzepanym jajem i piecz w 180C przez 10 minut.
- Rurki wyciągnij i lekko przestudź. Ostrożnie wyjmij foremki i przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż masę z łososiem.
- Do każdego rożka wciśnij „gałązkę” koperku i gotowe.
Rożki z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem sprawdzą się jako wielkanocna przekąska. Nie tylko świetnie się prezentują, ale też dobrze smakują.