Puszysty Omlet z Owocami

5/5 - (Ocen: 3)
Puszysty omlet z owocami

Wskazówki

10 minut
1 porcja
Wart. odżywcza 1 porcji z sosem i dodatkami:366 kcal \ B-21 g \ T-14 g \ W-44 g \ BŁ-7 g
Wart. odżywcza 1 porcji bez sosu i dodatków: 246 kcal \ B-16 g \ T-12 g \ W-23 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Jajo – 2 sztuki (100 g)
  • Sól – 1 szczypta
  • Erytrol – 1 łyżeczka (5 g)
  • Ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 2 łyżki (24 g)
  • Olej – 1/2 łyżeczki (2 g)

Sos

  • Jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
  • Ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Erytrol – 1/2 łyżeczki (3 g)

Przykładowe dodatki

  • Maliny – 1 garść (70 g)
  • Borówki – 1 garść (50 g)

Przygotowanie

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli, sypkim słodziłem i cukrem waniliowym.
  2. Kiedy piana już będzie sztywna, dodaj mąkę orkiszową lub pszenną oraz żółtka. Ubijaj krótko, tylko do połączenia składników.
  3. Masę wyłóż na patelnię lekko przetartą tłuszczem i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy spód się zetnie, odwróć i smaż jeszcze moment.
  4. Podawaj z owocami i sosem jogurtowym – jogurt naturalny lub kokosowy wymieszaj ze słodzidłem i ekstraktem waniliowym.

Puszysty omlet z owocami to taki śniadaniowy deser. Zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz go podać z dowolnymi dodatkami.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

3 komentarze do “Puszysty Omlet z Owocami”

Dodaj komentarz