Puszyste Ciasto z Owocami i Rabarbarem

4.4/5 - (Ocen: 5)
Puszyste ciasto z owocami i rabarbarem

Wskazówki

60 minut
16 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka:132 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-20 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 188 kcal \ B-5 g \ T-11 g \ W-29 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Jajo – 4 sztuki (200 g)
  • Erytrol – 3/4 szklanki (150 g)
  • Cukier waniliowy domowy – 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej – 1/2 szklanki (100 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (240 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
  • Rabarbar – 3 sztuki (300 g)
  • Maliny – 1 garść (70 g)
  • Borówki – 1 garść (50 g)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  2. Jaja (powinny być w temp. pokojowej) wybij do miski i ubij z erytrolem lub cukrem i cukrem waniliowym. Powinna powstać puszysta, błyszcząca masa (takie ubijanie zwykle trwa 8-10 minut).
  3. Następnie pomalutku wlewaj olej – nadal ubijaj.
  4. Przesianą mąkę stopniowo dodawaj i ubijaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
  5. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można przygotować też w tortownicy).
  6. Na wierzchu ułóż pokrojony w plastry rabarbar, maliny i borówki.
  7. Piecz w 180C przez 40-45 minut (u mnie pieczenie trwało 43 min.).
  8. Przed podaniem posyp pudrem z erytrolu lub cukrem pudrem.

Puszyste ciasto z owocami i rabarbarem to jedno z najłatwiejszych ciast pod słońcem. Możesz je przygotować zarówno latem, kiedy mamy wysyp owoców sezonowych, jak i zimą. Świetnie smakuje z dodatkiem gruszek, jabłek czy też śliwek.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.4/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz