Puszyste ciasto z owocami i rabarbarem

Puszyste ciasto z owocami i rabarbarem

Wskazówki

60 minut  16 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka:
132 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-20 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jajo – 200 g (4 sztuki)
  • Erytrol – 150 g (3/4 szklanki)
  • Cukier waniliowy domowy – 10 g (2 łyżeczki)
  • Olej – 100 g (1/2 szklanki)
  • Mąka orkiszowa jasna – 240 g (2 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 4 g (1 łyżeczka)
  • Rabarbar – 300 g (3 sztuki)
  • Maliny – 70 g (1 garść)
  • Borówki – 50 g (1 garść)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  2. Jaja (powinny być w temp. pokojowej) wybij do miski i ubij z erytrolem lub cukrem i cukrem waniliowym. Powinna powstać puszysta, błyszcząca masa (takie ubijanie zwykle trwa 8-10 minut).
  3. Następnie pomalutku wlewaj olej – nadal ubijaj.
  4. Przesianą mąkę stopniowo dodawaj i ubijaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
  5. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można przygotować też w tortownicy).
  6. Na wierzchu ułóż pokrojony w plastry rabarbar, maliny i borówki.
  7. Piecz w 180C przez 40-45 minut (u mnie pieczenie trwało 43 min.).
  8. Przed podaniem posyp pudrem z erytrolu lub cukrem pudrem.

Puszyste ciasto z owocami i rabarbarem to jedno z najłatwiejszych ciast pod słońcem. Możesz je przygotować zarówno latem, kiedy mamy wysyp owoców sezonowych, jak i zimą. Świetnie smakuje z dodatkiem gruszek, jabłek czy też śliwek.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00