Wskazówki
60 minut
16 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka:132 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-20 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 188 kcal \ B-5 g \ T-11 g \ W-29 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Jajo – 4 sztuki (200 g)
- Erytrol – 3/4 szklanki (150 g)
- Cukier waniliowy domowy – 2 łyżeczki (10 g)
- Olej – 1/2 szklanki (100 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (240 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- Rabarbar – 3 sztuki (300 g)
- Maliny – 1 garść (70 g)
- Borówki – 1 garść (50 g)
Przygotowanie
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Jaja (powinny być w temp. pokojowej) wybij do miski i ubij z erytrolem lub cukrem i cukrem waniliowym. Powinna powstać puszysta, błyszcząca masa (takie ubijanie zwykle trwa 8-10 minut).
- Następnie pomalutku wlewaj olej – nadal ubijaj.
- Przesianą mąkę stopniowo dodawaj i ubijaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
- Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można przygotować też w tortownicy).
- Na wierzchu ułóż pokrojony w plastry rabarbar, maliny i borówki.
- Piecz w 180C przez 40-45 minut (u mnie pieczenie trwało 43 min.).
- Przed podaniem posyp pudrem z erytrolu lub cukrem pudrem.
Puszyste ciasto z owocami i rabarbarem to jedno z najłatwiejszych ciast pod słońcem. Możesz je przygotować zarówno latem, kiedy mamy wysyp owoców sezonowych, jak i zimą. Świetnie smakuje z dodatkiem gruszek, jabłek czy też śliwek.