Ciasto ze śliwkami

5/5 - (Ocen: 1)
Ciasto ze śliwkami

Wskazówki

15+55 minut
16 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 215 kcal \ B-4 g \ T-12 g \ W-21 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 309 kcal \ B-5 g \ T-18 g \ W-31 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • mąka orkiszowa jasna – (300 g)
  • mąka migdałowa – 1 czubata łyżka (30 g)
  • cukier kokosowy – (110 g)
  • masło – 1 kostka (200 g)
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka (4 g)
  • jajo – 1 sztuka (50 g)
  • żółtko jaja – 1 sztuka (20 g)
  • śliwki – 7 sztuk (400 g)

Przygotowanie

  1. Owoce oczyść, pokrój na kawałki i odłóż. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i zmiksuj. Powstanie gęsta, lepiąca masa.
  2. Połowę przełóż na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ułóż warstwę śliwek, a na niej resztę ciasta – najlepiej przy pomocy łyżki.

Ciasto ze śliwkami cudownie pachnie jesienią. Jest niesamowicie proste, a przy tym bardzo smaczne. Idealne do rozgrzewającej herbatki.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00