Wskazówki
15+55 minut
16 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 215 kcal \ B-4 g \ T-12 g \ W-21 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 309 kcal \ B-5 g \ T-18 g \ W-31 g \ BŁ-2 g
Składniki
- mąka orkiszowa jasna – (300 g)
- mąka migdałowa – 1 czubata łyżka (30 g)
- cukier kokosowy – (110 g)
- masło – 1 kostka (200 g)
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka (4 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- żółtko jaja – 1 sztuka (20 g)
- śliwki – 7 sztuk (400 g)
Przygotowanie
- Owoce oczyść, pokrój na kawałki i odłóż. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i zmiksuj. Powstanie gęsta, lepiąca masa.
- Połowę przełóż na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ułóż warstwę śliwek, a na niej resztę ciasta – najlepiej przy pomocy łyżki.
Ciasto ze śliwkami cudownie pachnie jesienią. Jest niesamowicie proste, a przy tym bardzo smaczne. Idealne do rozgrzewającej herbatki.