tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Rozgrzewająca meksykańska zupa gulaszowa

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 90 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 437,8 kcal \ B - 46,3 g \ W - 27,7 g \ T - 17,3 g \ BŁ - 7,5 g
  1. Filet z kurczaka - 200 g (1 porcja)
  2. Wołowina, udziec - 500 g (1 porcja)
  3. Masło klarowane - 15 g (1,5 łyżki)
  4. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  5. Cebula czerwona - 105 g (1 sztuka)
  6. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  7. Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
  8. Papryka żółta - 140 g (1 sztuka)
  9. Bulion domowy - 960 g (4 szklanki)
  10. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  11. Przyprawa papryka słodka - 8 g (1,5 łyżeczki)
  12. Kmin rzymski - 2 g (1/4 łyżeczki)
  13. Oregano - 5 g (1 łyżeczka)
  14. Liść laurowy - 1 g (2 liście)
  15. Ziele angielskie - 1 g (3 sztuki)
  16. Passata pomidorowa - 300 g (1 porcja)
  17. Pieczarki - 250 g (1 porcja)
  18. Fasola czerwona z puszki - 120 g (1/2 puszki)
  19. Kukurydza konserwowa - 170 g (1/2 puszki)

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozpuścić łyżkę masła klarowanego (można wymienić na oliwę) i przesmażyć pokrojone w kostkę mięso. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem przesmażyć. Doprawić papryką, kminem, oregano. Paprykę pokroić i podsmażyć razem z mięsem, bądź upiec w piekarniku (aby łatwiej pozbyć się skóry). Całość zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i passatę (albo pomidory w puszce). Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać do zupy, dorzucić odsączoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę czerwoną. Gotować razem jeszcze 30 minut.

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...