Wskazówki
15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 147 kcal \ B-3 g \ T-10 g \ W-14 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g surówki: 73 kcal \ B-1 g \ T-5 g \ W-7 g \ BŁ-2 g
Składniki
- kapusta czerwona – 1/2 sztuki (400 g)
- jabłko – 1 sztuka (180 g)
- marchew – 1 sztuka (70 g)
- koperek – 2 łyżki (8 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- cebula – 1 sztuka (60 g)
- ocet jabłkowy – 3 łyżki (18 g)
- sól – 1/3 łyżeczki
- pieprz – 1/3 łyżeczki
- majonez – 2 łyżki (50 g)
Przygotowanie
- Kapustę poszatkuj drobno – możesz to zrobić przy pomocy bardzo ostrego noża lub szatkownicy. Przełóż do miski.
- Jabłko i marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokrój bardzo drobno. Dodaj do kapusty.
- Do miski dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki.
- Całość wymieszaj, dodaj majonez, ocet jabłkowy, sól, pieprz i opcjonalnie możesz dodać trochę syropu z agawy / miodu / cukru.
- Wymieszaj ponownie i odstaw na godzinę do lodówki, aby surówka się przegryzła.
Surówka z czerwonej kapusty to swietny dodatek do obiadu. Pasuje do mięsa lubpieczonej ryby. Spróbuj! Warto 🙂