Prosta Surówka z Czerwonej Kapusty

3.9/5 - (Ocen: 9)
Prosta surówka z czerwonej kapusty

Wskazówki

15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 147 kcal \ B-3 g \ T-10 g \ W-14 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g surówki: 73 kcal \ B-1 g \ T-5 g \ W-7 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • kapusta czerwona – 1/2 sztuki (400 g)
  • jabłko – 1 sztuka (180 g)
  • marchew – 1 sztuka (70 g)
  • koperek – 2 łyżki (8 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • cebula – 1 sztuka (60 g)
  • ocet jabłkowy – 3 łyżki (18 g)
  • sól – 1/3 łyżeczki
  • pieprz – 1/3 łyżeczki
  • majonez – 2 łyżki (50 g)

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkuj drobno – możesz to zrobić przy pomocy bardzo ostrego noża lub szatkownicy. Przełóż do miski.
  2. Jabłko i marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokrój bardzo drobno. Dodaj do kapusty.
  3. Do miski dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki.
  4. Całość wymieszaj, dodaj majonez, ocet jabłkowy, sól, pieprz i opcjonalnie możesz dodać trochę syropu z agawy / miodu / cukru.
  5. Wymieszaj ponownie i odstaw na godzinę do lodówki, aby surówka się przegryzła.

Surówka z czerwonej kapusty to swietny dodatek do obiadu. Pasuje do mięsa lubpieczonej ryby. Spróbuj! Warto 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 9)

Dodaj komentarz