Wskazówki
10 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 85 kcal \ B-1 g \ T-6 g \ W-7 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g surówki: 91 kcal \ B-1 g \ T-6 g \ W-7 g \ BŁ-2 g
Składniki
- por – 1/2 sztuki (80 g)
- jabłko – 1 sztuka (180 g)
- marchew – 1 sztuka (70 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- majonez – 1 łyżka (30 g)
- sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
Pora przekrój wzdłuż i pokrój drobno. Jabłko i marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny. Natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do reszty składników. Dopraw pieprzem i wymieszaj z majonezem.
Surówka z pora to fantastyczny dodatek do obiadu. Możesz ją podać do roladek z kurczaka, mielonych lub schabowego. Świetnie smakuje też z pieczoną rybą.