Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji (160g): 27 kcal \ B-1 g \ T-0 g \ W-4 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100g surówki: 17 kcal \ B-1 g \ T-0 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Ogórek zielony – 1 sztuka (180 g)
- Rzodkiewka – 1 pęczek (115 g)
- Koperek – 3 łyżki (12 g)
- Sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
Ogórki i rzodkiewki pokrój w cienkie półplasterki. Koperek posiekaj drobno. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj pieprz, sól, sok z cytryny i wymieszaj.
Surówka z rzodkiewek i ogórka z koperkiem to szybki i smaczny dodatek do obiadu z ziemniakami i mięsem. Nadaje się też jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby.