Wskazówki
60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 525 kcal \ B-24 g \ W-66 g \ T-20 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 350-400 g
- Drożdże świeże – 20g
- Cukier – 1 łyżeczka
- Ciepła woda – 200 ml
- Sól – 1,5 łyżeczki
- Oliwa – 2 łyżki
- Szpinak mrożony – 450g
- Czosnek – 3 ząbki
- Olej do smażenia – 1 łyżeczka
- Pomidory suszone z czosnk. – do smaku
- Gałka muszkatołowa – 2 szczypty
- Pieprz i sól – do smaku
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/3 kostki
- Suszone pomidory z oleju – 4 plasterki
- Jajo – 4 sztuki
Przygotowanie
- Pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem i częścią wody. Dodaj do mąki wymieszanej z solą. Dolej oliwę i wodę, a następnie wyrób ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, to dodaj więcej mąki. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotuj farsz. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodaj szpinak. Dopraw i co jakiś czas mieszaj. Gdy szpinak będzie już gotowy, dodaj posiekane suszone pomidory.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat posyp mąką, wyjmij wyrośnięte ciasto i podziel je na 4 części. Każdą uformuj w łódeczkę. Wyłóż farsz, dodaj pokrojony ser sałatkowy. Boki posmaruj białkiem jaja.
- Piecz w 220C (góra-dół) przez 11 minut, blachę wyjmij, wbij jaja i piecz jeszcze ok 6-7 minut.
Pide orkiszowe ze szpinakiem i jajem to fajna propozycja na obiad, kolację lub przekąskę dla gości. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.