Oponki Pieczone

4.2/5 - (Ocen: 33)
Oponki pieczone

Wskazówki

30 minut
18 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 116 kcal \ B-6 g \ T-2 g \ W-17 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g oponek: 249 kcal \ B-13 g \ T-5 g \ W-36 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • mąka orkiszowa jasna – 3 szklanki (390 g)
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
  • soda – 1 łyżeczka (5 g)
  • cukier waniliowy – 1 łyżka (12 g)
  • cukier – 3 łyżki (36 g)
  • ser twarogowy półtłusty – 1 opak. (250 g)
  • śmietana 18% – 2 łyżki (50 g)
  • jajo – 1 sztuka (50 g)
  • żółtko jaja – 2 sztuki (40 g)

Przygotowanie

  1. W miseczce dokładnie wymieszaj twaróg, śmietanę, jajo, żółtka.
  2. W osobnej misce wymieszaj składniki suche. Dodaj składniki mokre. Przy pomocy dłoni zagnieć w miarę gładką kulę. Podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Przy pomocy szklanki i kieliszka wycinaj oponki.
  3. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 200 C przez około 12 minut. Studź na kratce. Posyp cukrem pudrem.

Oponki pieczone w piekarniku są zdecydowanie lżejsze (mniej kaloryczne) od tych, smażonych na głębokim tłuszczu. Sprawdź koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.2/5 - (Ocen: 33)

2 komentarze do “Oponki Pieczone”

Dodaj komentarz