Wskazówki
30 minut
18 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 116 kcal \ B-6 g \ T-2 g \ W-17 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g oponek: 249 kcal \ B-13 g \ T-5 g \ W-36 g \ BŁ-3 g
Składniki
- mąka orkiszowa jasna – 3 szklanki (390 g)
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- soda – 1 łyżeczka (5 g)
- cukier waniliowy – 1 łyżka (12 g)
- cukier – 3 łyżki (36 g)
- ser twarogowy półtłusty – 1 opak. (250 g)
- śmietana 18% – 2 łyżki (50 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- żółtko jaja – 2 sztuki (40 g)
Przygotowanie
- W miseczce dokładnie wymieszaj twaróg, śmietanę, jajo, żółtka.
- W osobnej misce wymieszaj składniki suche. Dodaj składniki mokre. Przy pomocy dłoni zagnieć w miarę gładką kulę. Podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Przy pomocy szklanki i kieliszka wycinaj oponki.
- Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 200 C przez około 12 minut. Studź na kratce. Posyp cukrem pudrem.
Oponki pieczone w piekarniku są zdecydowanie lżejsze (mniej kaloryczne) od tych, smażonych na głębokim tłuszczu. Sprawdź koniecznie!
Czy można użyc zwykłej, pszennej mąki?
Można 🙂