Pieczone oponki serowe

Pieczone oponki serowe

Wskazówki

45 minut  24 porcje

Składniki

  • Ser twarogowy półtłusty (klinek) – 250g
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropli
  • Śmietana 18% – 20 g (2 łyżki)
  • Jajo – 100 g (2 sztuki)
  • Mąka orkiszowa jasna – 250 – 360g (2-3 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Cukier kokosowy – 50g (1/2 szklanki)
  • Masło – 60g

Przygotowanie

Ser twarogowy „udeptać” widelcem razem z ekstraktem waniliowym i śmietaną 18%. Dodać 2 jajka i wymieszać. Masło rozpuścić. W misce przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia (najlepiej dodać 250g mąki i później, w trakcie zagniatania ciasta dodawać po trochu). Dodać sól oraz cukier (można wymienić na erytrol lub zwykły). Do miski z mąką dodać „udeptany” ser oraz masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść. Ciasto rozwałkować (można podzielić na mniejsze części) i za pomocą szklanki oraz kieliszka wycinać kółka. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg). Po upieczeniu można je posypać pudrem, polukrować lub polać czekoladą.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00