Wskazówki
45 minut 24 porcje
Składniki
- Ser twarogowy półtłusty (klinek) – 250g
- Ekstrakt waniliowy – kilka kropli
- Śmietana 18% – 20 g (2 łyżki)
- Jajo – 100 g (2 sztuki)
- Mąka orkiszowa jasna – 250 – 360g (2-3 szklanki)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Cukier kokosowy – 50g (1/2 szklanki)
- Masło – 60g
Przygotowanie
Ser twarogowy „udeptać” widelcem razem z ekstraktem waniliowym i śmietaną 18%. Dodać 2 jajka i wymieszać. Masło rozpuścić. W misce przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia (najlepiej dodać 250g mąki i później, w trakcie zagniatania ciasta dodawać po trochu). Dodać sól oraz cukier (można wymienić na erytrol lub zwykły). Do miski z mąką dodać „udeptany” ser oraz masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść. Ciasto rozwałkować (można podzielić na mniejsze części) i za pomocą szklanki oraz kieliszka wycinać kółka. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg). Po upieczeniu można je posypać pudrem, polukrować lub polać czekoladą.