Pieczone oponki serowe

3.9/5 - (Ocen: 7)
Pieczone oponki serowe

Wskazówki

45 minut  24 porcje

Składniki

  • Ser twarogowy półtłusty (klinek) – 250g
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropli
  • Śmietana 18% – 20 g (2 łyżki)
  • Jajo – 100 g (2 sztuki)
  • Mąka orkiszowa jasna – 250 – 360g (2-3 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Cukier kokosowy – 50g (1/2 szklanki)
  • Masło – 60g

Przygotowanie

Ser twarogowy „udeptać” widelcem razem z ekstraktem waniliowym i śmietaną 18%. Dodać 2 jajka i wymieszać. Masło rozpuścić. W misce przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia (najlepiej dodać 250g mąki i później, w trakcie zagniatania ciasta dodawać po trochu). Dodać sól oraz cukier (można wymienić na erytrol lub zwykły). Do miski z mąką dodać „udeptany” ser oraz masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść. Ciasto rozwałkować (można podzielić na mniejsze części) i za pomocą szklanki oraz kieliszka wycinać kółka. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg). Po upieczeniu można je posypać pudrem, polukrować lub polać czekoladą.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 7)

Dodaj komentarz