
Wskazówki
45 minut 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
213 kcal \ B-4 g \ W-24 g \ T-12 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mąka pszenna – 260 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia – 8 g (1,5 łyżeczki)
- Cukier kokosowy – 75 g (1/2 szklanki)
- Cukier waniliowy – 8 g (2 łyżeczki)
- Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
- Kawa rozpuszczalna – 5 g (1 łyżeczka)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Mleko – 220 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy – 100 g (1/2 szklanki)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 50 g (1/2 tabliczki)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
W jednej misce mieszamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, kakao, kawę, sól, a w drugiej mokre: mleko, olej, jajko. Wszystko mieszamy razem, ale tylko do połączenia składników. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy. Masę przekładamy do papilotek. Pieczemy w 200C przez 25 minut. Przed wyciągnięciem z pieca sprawdzamy za pomocą patyczka, czy w środku są dopieczone.
Właśnie upiekłam 🙂 przepyszne !