Pieczone placuszki z cukinii

Pieczone placuszki z cukinii

Cukinie ścieramy na tarce (na grubych oczkach) i mieszamy z solą (1/2 łyżeczki). Odstawiamy na 15minut. Ścieramy marchew, cebulę bardzo drobno kroimy (można też zetrzeć). Dodajemy odciśniętą z soku cukinię, jaja i drobno posiekaną pietruszkę (1 łyżkę). Łączymy z otrębami i porządnie doprawiamy (sporo soli i pieprzu).

Mocno cytrynowy mintaj

Mocno cytrynowy mintaj

Filet z mintaja płuczemy, doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek drobno kroimy i posypujemy rybę. Cytrynę sparzamy, kroimy w plasterki i układamy na filecie. Paprykę kroimy w kosteczkę i przekładamy do naczynia. Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180C.

Frittata ze szpinakiem

Frittata ze szpinakiem

Jajka rozbić w miseczce, dodać rozkruszony twaróg, drobno posiekany ząbek czosnku, oraz pomidory suszone. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć wodę. Dodać do reszty składników, doprawić i dokładnie wymieszać. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Piec przez 25 minut w temp 180C.

Zupa krem z pieczonych buraków

Zupa krem z pieczonych buraków

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wnętrza). Pieczemy przez 1h w temperaturze 180C. Gdy się upieką obieramy je ze skóry (najlepiej w rękawiczkach, żeby nie pobrudzić rąk) i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Papryka zapiekana z serkiem wiejskim, mozzarellą i pomidorem

Papryka zapiekana z serkiem wiejskim, mozzarellą i pomidorem

Paprykę myjemy, ścinamy górę i wydrążamy środek. Serek wiejski łączymy z drobno pokrojonym pomidorem, serem mozzarella i posiekaną świeżą bazylią. Dodajemy sól, pieprz i ulubione przyprawy. Masę przekładamy do wnętrza papryki, przykrywamy ściętą górą i zapiekamy 35- 40 min w temperaturze 180C.

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Kukurydzę przekroić w poprzek i nożem wyciąć ziarna. W garnku rozpuścić masło i poddusić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać ziarna kukurydzy, papryczkę i cynamon. Smażyć około 3 minut. Dolać wywar z jarzyn i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Do dekoracji wyłowić około 2 łyżek kukurydzy.