Wskazówki
45 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
242 kcal \ B-5 g \ W-21 g \ T-17 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Serek philadelphia – 125 g (5 łyżek)
- Papryczka pepperoni – 2 g (1cm kawałek)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
- Kukurydza w kolbach – 360 g (2 kolby)
- Sól – 1 szczypta
- Cynamon – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Kukurydzę przekroić w poprzek i nożem wyciąć ziarna. W garnku rozpuścić masło i poddusić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać ziarna kukurydzy, papryczkę i cynamon. Smażyć około 3 minut. Dolać wywar z jarzyn i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Do dekoracji wyłowić około 2 łyżek kukurydzy. Do zupy dodać serek- delikatnie mieszać z gorącą zupą. Wszystko dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito, tak aby zupa była idealnie kremowa, bez łusek. Dosolić do smaku.Udekorować ziarnami kukurydzy, szczypiorem i papryczką pepperoni.