Wskazówki
60 minut 3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
211 kcal \ B-5 g \ W-37 g \ T-9 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Bulion domowy – 960 g (4 szklanki)
- Jabłko – 180 g (1 duża sztuka)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Burak – 800 g (7 sztuk)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Liść laurowy – 2 liście
Przygotowanie
Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wnętrza). Pieczemy przez 1h w temperaturze 180C. Gdy się upieką obieramy je ze skóry (najlepiej w rękawiczkach, żeby nie pobrudzić rąk) i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone jabłko, buraki i liść laurowy. Dodajemy sok z cytryny. Zalewamy bulionem (na wysokość składników w garnku) i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Wyciągamy listek i blendujemy na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolewamy bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie: można podawać z keksem ze śmietany, jogurtu, serem kozim bądź feta (produkty te zawierają laktozę)