Print Friendly, PDF & Email

Zupa krem z pieczonych buraków

Wskazówki

1 godzina  3 porcje
1 porcja to: 211 kcal \ B-5 g \ W-37 g \ T-9 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Bulion domowy – 960 g (4 szklanki)
  • Jabłko – 180 g (1 duża sztuka)
  • Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
  • Burak – 800 g (7 sztuk)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Liść laurowy – 2 liście

Przygotowanie

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wnętrza). Pieczemy przez 1h w temperaturze 180C. Gdy się upieką obieramy je ze skóry (najlepiej w rękawiczkach, żeby nie pobrudzić rąk) i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone jabłko, buraki i liść laurowy. Dodajemy sok z cytryny. Zalewamy bulionem (na wysokość składników w garnku) i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Wyciągamy listek i blendujemy na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolewamy bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie: można podawać z keksem ze śmietany, jogurtu, serem kozim bądź feta (produkty te zawierają laktozę)

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00