Szaszłyki drobiowe na grilla
Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z oliwą, papryką słodką, ostrą, curry, solą i pieprzem. Warzywa pokroić: cukinię w plastry, paprykę w kawałki, cebulę poprzekrajać na ćwiartki, pieczarki oczyścić.
Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z oliwą, papryką słodką, ostrą, curry, solą i pieprzem. Warzywa pokroić: cukinię w plastry, paprykę w kawałki, cebulę poprzekrajać na ćwiartki, pieczarki oczyścić.
Rybę porządnie przepłukać, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą. Na wierzchu ułożyć koperek i pcjonalnie startą skórkę z cytryny. Naczynie przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20-25 minut. Podawać z plasterkami cytryny i ulubionymi dodatkami.
Bataty dokładnie szorujemy, przekrajamy wzdłuż na 2 połówki. Miąższ nacinamy delikatnie, smarujemy odrobiną oliwy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 45 minut.
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i pora posiekać drobno. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego, wrzucić mięso i przesmażyć porządnie. Przełożyć do wolnowaru.
Na łyżce masła klarowanego podsmażyć cebulę, czosnek oraz zmielone mięso. Dodać pokrojone marchewki, pieczarki oraz przyprawy. Dolać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem jeszcze 8-10 minut. Wlać domowy bulion (najlepiej wołowy, ale może być też inny).
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym. Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do cebuli. Dorzucić przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę oraz passatę pomidorową (albo pomidory z puszki).